MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët!

Keni akne në fytyrë? Mësoni pse ju krijohen!

14.04.2019 - 17:15

Akne, njolla, pika të zeza sido që i quani, puçrrat mund të shkaktojnë siklet dhe stres.

Ky kusht i lëkurës prek shumicën e njerëzve në një moment gjatë jetës së tyre. Rreth 4 nga 5 vetë përjetojnë shpërthime fytyre mes moshës 11 dhe 30 vjeç.

Aknet fillojnë në gjëndrat e yndyrës së lëkurës. Qimet në trupin tonë dalin përmes kanaleve nga këto gjëndra të quajtur folikula. Gjëndrat e yndyrës krijojnë vajra që dalin në sipërfaqen e lëkurës përmes hapjeve të folikulave, apo poreve, së bashku me qimet.

Ndonjëherë qimet, vajrat dhe qelizat e vdekura të lëkurës bëhen së bashku për tu lidhur në një gjëndër. Pika e mbyllur siguron kushtet e duhura për bakteret që normalisht jetojnë në lëkurë për të lulëzuar.

Kur sistemi imunitar i trupit sulmon bakteret, mund të rezultojë dhimbja dhe ënjtja. Kjo është mënyra e formimit të një puçrre.

Mjekët nuk e dinë pse vetëm disa njerëz kanë akne. Por e dinë se çfarë rrit rrezikun për puçrra fytyre.

Rritjet në hormone të caktuara mund të shkaktojnë që gjëndrat e yndyrës të rriten dhe të prodhojnë më shumë vaj.

Këto nivele të hormoneve rriten gjatë pubertetit. Për shkak të kësaj, puçrrat janë më të zakonshme tek adoleshentët dhe të rinjtë. Ndryshimet e hormoneve të shkaktuara nga shtatzënia ose duke filluar ose ndalur pilulat e kontrollit të lindjes mund të shkaktojnë puçrra fytyre.

Por njerëzit e të gjitha moshave mund të kenë akne. Për shumicën e njerëzve , puçrrat e fytyrës largohen nga koha kur arrijnë të 30-at e tyre. Megjithatë, disa njerëz në të 30-at, 40-tat dhe 50-tat ende kanë akne.

Megjithëse puçrra nuk është zakonisht një kërcënim serioz për shëndetin, mund të jetë shqetësuese dhe aknet e rënda mund të çojnë në problem të përhershme të lëkurës.

Ka gjëra që mund të bëni për të parandaluar aknet, shpjegon një specialist i lëkurës.

Ai rekomandon që njerëzit me puçrra fytyre të shmangin produktet e lëkurës që përmbajnë vazelinë, një lloj vaji. Në vend të kësaj, thotë ai, kërkoni kremra të etiketuara “jo-komedogjene”.

Këto kanë më pak të ngjarë të bllokojnë poret. Shumë njerëz mendojnë se disa ushqime mund të shkaktojnë shpërthime të puçrrave në fytyrë.

Ndërsa ka shumë mjete juridike në shtëpi për të trajtuar puçrrat në fytyrë, është më mirë të filloni me trajtime të dëshmuara të rekomanduara për puçrra. Këto produkte mund të përmbajnë peroksid benzoyl, resorcinol, acid salicilik, ose squfur.

Njerëzit me puçrra të rënda duhet të diskutojnë me mjekun për trajtime më specifike. Këto përfshijnë antibiotikë për të vrarë bakteret ose ilace të quajtura retinoide, të cilat mund të jepen si krem për tu aplikuar në lëkurë ose si ilaçe me gojë.

Shkencëtarët po kryejnë kërkime për të kuptuar më mirë pse zhvillohen aknet dhe për të gjetur mënyra më të mira për të trajtuar gjendjen.