MENU
klinika

Llojet

Astma e fëmijëve/ A lidhet me mykun në shtëpi?

14.05.2019 - 16:55

Tre lloje të mykut ishin më të zakonshme në shtëpitë e foshnjave që më vonë zhvilluan astmë.

Ky fakt nxjerr në pah se sa e rëndësishme është parandalimi i dëmtimit nga uji dhe rritjes së mykut në shtëpitë me foshnje.

Astma prek shumë fëmijë në mbarë vendin. Studimet e mëparshme kanë lidhur astmën e fëmijërisë me myk të brendshëm, i cili mund të lulëzojnë në shtëpi me probleme lagështie. Sidoqoftë, lidhja mes mykut dhe astmës është e komplikuar dhe jo plotësisht e kuptueshme.

Astma është e lidhur shpesh me alergji, dhe myku lëshon grimca të vogla në ajër që mund të shkaktojnë reaksione alergjike.

astma
astma

Për të mësuar më shumë rreth lidhjes midis mykut dhe astmës së fëmijërisë, hulumtuesit vizituan shtëpitë e rreth 300 foshnjave që ishin rreth 8 muajsh. Shkencëtarët dukeshin dhe zbulonin dëshmi për myk. Ata gjithashtu matën nivelet e 36 llojeve të ndryshme të mykut në mostrat e pluhurit nga çdo shtëpi.

Sapo fëmijët arritën moshën 7-vjeç, studiuesit gjetën se gati 1 në 4 fëmijë kishin zhvilluar astmë. Rreziku i astmës ishte më i madh për fëmijët në shtëpitë e të cilëve kishin gjetur rezultate më të larta të “mykut”.

Tre lloje të veçantë të mykut ishin më të lidhur me astmën.

Këto lloje – Aspergillus ochraceus, Aspergillus unguis dhe Penicillium variabile – janë të zakonshme të shkaktura nga uji (lagështira).

Ndonjëherë shtëpitë që në fillim dukej se nuk kishin myku, kishin rezultate të larta të mykut sipas analizave të mostrës së pluhurit. Studime të tjera kanë gjetur se shumë shtëpi me rezultate të larta myku kanë probleme të pazbuluara me myk. Zgjidhja e këtyre problemeve mund të përmirësojë astmën tek fëmijët.

astma e rende-konica.al

“Lidhja midis 3 llojeve të mykut dhe astmës nuk provon se myku mund të shkaktojë astmë, por kjo siguron dëshmi se myku i brendshëm mund të kontribuojë në zhvillimin e astmës”.

“Studimet e mëparëshme shkencore kanë lidhur mykun me përkeqësimin e simptomave të astmës, por speciet përkatëse të mykut dhe përqendrimet e tyre nuk ishin të njohura”, thotë studiuesja kryesore Tiina Reponen e Universitetit të Cincinnati.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN