MENU
klinika

Rreziku dhe trajtimi

Çfarë nuk dinit për sarkoidozën, që prek gjithë organet e trupit?

04.05.2019 - 16:11

Shumë njerëz me sarkoidozë nuk e kuptojnë se e kanë atë. Çrregullimi shpesh nuk ka shenja apo simptoma, ose vetëm disa të buta.

Sarkoidoza është një çrregullim kronik (afatgjatë) që shkakton inflamacion dhe gunga të quajtura granuloma në organet e trupit.

Mushkëritë zakonisht përfshihen, edhe pse gjendja mund të ndikojë në ndonjë organ, duke përfshirë lëkurën, sytë, mëlçinë dhe trurin.

Disa njerëz me sarkoidozë ndihen të lodhur ose në depresion. Ata mund të mbyten , të kolliten ose të mos ndiejnë frymëmarrjen. Sëmundja gjithashtu mund të shkaktojë lëndime, ulçera (plagë), ose zona të lëkurës së zbardhur.

Sarkoidoza prek njerëzit e të gjitha moshave dhe racave, por është më e zakonshme në mesin e afrikano-amerikanëve dhe njerëzve me prejardhje nga Evropa Veriore. Shkaku është i panjohur, por gjenet dhe sistemi imunitar mund të luajë një rol.

Trajtimi varet nga simptomat dhe cilat organe preken.

Faktorët e rrezikut

Ju mund të keni një rrezik në rritje për sarkoidozën për shkak të moshës, historisë dhe gjenetikës të familjes, ose racës suaj.

Disa faktorë rreziku, siç është profesioni, mund të ndryshohen. Shumica e faktorëve të rrezikut, të tilla si mosha, historia familjare dhe gjenetika, raca dhe përkatësia etnike, dhe gjinia, nuk mund të ndryshohen.

Simptomat

Shumë njerëz që kanë sarkoidozë nuk kanë shenja apo simptoma. Disa njerëz përjetojnë shenja të përgjithshme dhe simptoma të sarkoidozës, siç janë ethet dhe humbja e peshës. Të tjerët do të përjetojnë shenja dhe simptoma që do të varen nga cilat organe preken.

Nëse vazhdon inflamacioni, disa njerëz mund të zhvillojnë dhëmbëza të përhershme, të cilat mund të çojnë në komplikacione të rënda të zemrës ose komplikimeve në mushkëri.

Diagnostikimi

Mjeku do të diagnostikojë sarkoidozën bazuar në simptomat tuaja, një provë fizike , teste të imazhit ose një biopsi të një organi të prekur. Mjeku gjithashtu do të kryejë teste për të përjashtuar sëmundjet e tjera që kanë shenja dhe simptoma të ngjashme.

Trajtimi

Qëllimi i trajtimit është heqja, një gjendje në të cilën nuk shfaqen probleme. Jo të gjithë ata që janë diagnostikuar me sarkoidozë kanë nevojë për trajtim. Ndonjëherë gjendja shkon vetë . Nëse keni nevojë për trajtim – dhe çfarë lloji keni nevojë – do të varet nga shenjat dhe simptomat tuaja, cilat organe preken dhe nëse ato organe po punojnë mirë. Disa njerëz nuk i përgjigjen trajtimit.

Nëse jeni diagnostikuar me sarkoidozë, është e rëndësishme që ju të vazhdoni mjekimin, të bëni ndryshime të shëndetshme jetese dhe të parandaloni komplikime. Disa njerëz mund të arrijnë shërim të plotë ose të përjetshëm. Njerëz të tjerë mund të arrijnë përmirësime të përkohshme dhe të vazhdojnë të përjetojnë një rikthim të sëmundjes

Nëse jeni shtatzënë, bisedoni me mjekun rreth ilaçeve që merrni për të shmangur problemet për ju dhe fëmijën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN