MENU
klinika

Nga foreign policy

Demokracia turke s’mund të vdesë, sepse s’ka jetuar kurrë…

14.05.2019 - 16:57

Këshilli i Lartë Zgjedhor i Turqisë anuloi zgjedhjet e fundit të fundit të kryebashkiakut të Stambollit, duke bërë që shumë analistë dhe gazetarë të shpallnin fundin e demokracisë turke. Por si mund të përfundonte diçka që kurrë nuk ka qenë?

Gjatë viteve, është bërë një fakt i pranuar që themelimi i Partisë Demokratike të Turqisë në vitin 1946 jo vetëm çoi në epokën e politikës shumëpartiake, por filloi edhe tranzicionin demokratik. Që atëherë, zgjedhjet besohet se kanë qenë të lira dhe të drejta dhe kanë prodhuar një grup të qeverive të koalicionit, veçanërisht në vitet 1970 dhe 1990.

Megjithatë, 17 vjet më vonë, udhëheqësit e AKP-së nuk e kanë ringjallur ushtrinë si arbitër të politikës turke, por Presidenti Rexhep Tajip Erdogan është i angazhuar në riorganizimin e institucioneve politike dhe ligjore të Turqisë për të siguruar që ai dhe AKP të mbeten në pushtet.

Kohët e fundit, anëtarët e këshillit zgjedhor të emëruar nga AKP votuan për të anuluar rezultatin e zgjedhjeve të Stambollit me arsyetimin se ata që administronin votën nuk ishin shërbyes civilë, një shkelje e ligjeve zgjedhore.

kolana e librave

Për shkak se Erdogan, partia e tij dhe mbështetësit e tyre kanë qenë kaq të ashpër në qasjen e tyre ndaj politikës për më shumë se një dekadë, është e vështirë të mos mendohet për deficitin e demokracisë në Turqi si një problem i AKP.

Lëvizjet dhe kundërshtimet e politikës turke përgënjeshtrojnë nocionin se vendi ishte një demokraci ose po demokratizonte derisa AKP fitoi zgjedhjet e saj të para në vitin 2002.

Turqia, si një mori vendesh të tjera, u bë i aftë në disa praktika demokratike dhe kushtetuta i ngjante institucioneve demokratike, por pak nga udhëheqësit e saj tregonin ndonjë angazhim ndaj normave demokratike. Pa të, cinizmi dhe autoritarizmi lulëzuan së bashku me dhe me ndihmën e praktikave demokratike.

Megjithatë, manipulimi institucional për të anuluar zgjedhjet e Stambollit mund të ketë shkuar shumë larg. Kandidati i AKP-së tani ka më shumë shanse për të fituar. Zgjedhjet e përsëritura ndoshta, vetëm ndoshta, mund të jenë lindja e një demokracie të vërtetë turke.