MENU
klinika

Studimi i ri

Dëmtimet/ Terapia që ndihmon foshnjet me ndërlikimet e lindjes!

14.05.2019 - 17:11

Një trajtim ftohës për foshnjat që nuk kanë oksigjen në lindje sjell përfitime që zgjasin për vite të tëra, tregon një studim i ri.

Humbja e gjakut dhe ndërlikimet e tjera gjatë lindjes mund të shkaktojnë mangësi të rënda të oksigjenit. Ky kusht quhet asfiksi e lindjes ose encefalopati hipoksi-ishemik.

Fëmijët që mbijetojnë shpesh vuajnë nga dëmtimi i trurit. Edhe pa dëmtime të dukshme, fëmijët që kanë lindur asfiksi janë në rrezik për të mësuar dhe probleme të kujtesës më vonë në jetë.

Në vitin 2005, një studim i ri zbuloi se një terapi ftohëse e quajtur trajtim me hipotermi mund t’i ndihmonte këto foshnje.

foshnje
foshnje

Trajtimi përfshin vendosjen e të sapolindurve në një batanije speciale me ujë të freskët qarkullues. Studimi tregoi se foshnjat e trajtuara kishin një rrezik më të ulët të vdekjes dhe aftësisë së kufizuar gati dy vjet më vonë. Terapia tani përdoret në shumë njësi të kujdesit intensive neonatale.

Në studimin e ri, shkencëtarët panë për të gjetur nëse përfitimet zgjatën edhe më vonë . Ata shqyrtuan të dhënat nga 190 pjesëmarrës të studimit fillestar në moshat 6 dhe 7 vjeçare. Rreth gjysma e fëmijëve kishin marrë terapinë hipotermike si të porsalindur. Të tjerët kishin marrë kujdes të zakonshëm.

Hulumtuesit gjetën në mënyrë të konsiderueshme më pak vdekje dhe raste të paaftësisë së rëndë në grupin e trajtimit hipotermik.

Shkalla e vdekjeve në grup ishte 28%, krahasuar me 44% në grupin e zakonshëm të kujdesit.

“Ky studim përcjellës konfirmon gjetjen origjinale, duke treguar se fëmijët që kanë marrë trajtimin e ftohjes kanë më shumë gjasa të mbijetojnë dhe se të mbijetuarit nuk kanë më shumë gjasa të kenë një paaftësi sesa fëmijët në grupin e patrajtuar”, thotë autori i lartë Dr Rosemary D. Higgins i cili drejtoi studimin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?