MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni?

Djegiet e rastësishme në shtëpi si t’i trajtojmë?

08.05.2019 - 16:27

Djegiet e rastësishme mund të ndodhin kudo në shtëpi dhe ato nuk shkaktohen gjithmonë nga zjarri.

Ju mund të digjeni duke derdhur kafe, duke prekur një hekur të nxehtë, ose duke keqpërdorur disa produkte pastrimi.

Djegiet janë dëmtimi i lëkurës ose i indit, zakonisht i shkaktuar nga nxehtësia. Djegiet mund të shkaktohen nga objekte të nxehta apo të lëngshme, zjarri, fërkime, dielli, energjia elektrike ose kimikate të caktuara.

Çdo vit, rreth gjysmë milioni njerëz në mbarë vendin kërkojnë kujdes mjekësor për djegie. Djegiet në shtëpi janë gati 7 nga 10 rastet e diegieve që paraqiten në spital. Lajm i mirë është se numri i vdekjeve nga djegiet e rënda ka rënë me më shumë se gjysmën gjatë 4 dekadave të fundit, kryesisht për shkak të trajtimeve të zhvilluara përmes hulumtimeve të bëra nga shkencëtarët.

djegie elektriek-konica.al

Ashpërsia e një djegie varet nga zona që mbulon dhe sa thellë shkon dëmi. Djegia e shkallës së parë ndikon vetëm në shtresën e hollë të lëkurës. Degët e shkallës së dytë përfshijnë shtresën e trashë më të ulët të lëkurës. Një djegie e shkallës së tretë është më serioze; ajo depërton në të gjithë trashësinë e lëkurës, duke e shkatërruar përgjithmonë atë dhe indin që është nën lëkurë.

Ju mund të kujdeseni për djegiet më të vogla në shtëpi. Nëse djegja është e kuqe dhe e dhimbshme, me ënjtje të butë ose me pak lëng, atëherë kjo është një shkallë e parë ose e djegur e shkallës së dytë.

Shkoni tek një doktor nëse djegja është e kuqe e errët dhe duket me shkëlqim me shumë dhimbje. Këto janë shenja të një djegje të thellë të shkallës së dytë. Merrni trajtim të menjëhershëm nëse lëkura e djegur është e thatë dhe ndoshta me arna të bardha, kafe ose të zeza. Këto janë shenja të djegies së shkallës së tretë.

Djegiet mund të infektohen me baktere ose mikrobe të tjera nëse shtresat mbrojtëse të lëkurës humbasin. Ato gjithashtu mund të çojë në inflamacione të dhimbshme.

Përgjigjja e sistemit imunitar ka për qëllim të kufizojë fushën e lëndimit dhe të heqë çdo bakterie. Por ndonjëherë ky reaksion imunitar mund të çojë në dëmtime të mëtejshme në zonën e dëmtuar nga nxehtësia. Kujdesi i duhur mund të ndihmojë në shmangien e dëmeve shtesë.

Trajtimi emergjent për shkallën e tretë dhe disa djegie të shkallës së dytë mund të përfshijë një transfuzion gjaku ose lëngje shtesë për të ndihmuar në mbajtjen e presionit të gjakut. Shartimi – vendosja e lëkurës së shëndetshme në krye të plagës së djegies – mund të ndihmojë në nxitjen e rritjes së lëkurës së re.

Djegiet e rënda mund të çojnë në inflamacion të përhapur, dështim të organeve dhe tronditje. Kjo përgjigje ndonjëherë-vdekjeprurëse mund të lindë një javë ose dy pas djegies fillestare. Por mjekët nuk mund të tregojnë paraprakisht se cilat pacientë mund të zhvillojnë këtë reagim ekstrem.

Ju mund të ndërmarrni hapa për të shmangur djegie shtëpiake. Asnjëherë mos e lini ushqimin e gatuar të pambikëqyrur në sobë. Vendosni termometrin e ujit për të parandaluar djegjen.

Instaloni alarmet e tymit në çdo kat të shtëpisë tuaj. Mbajeni veten dhe familjen tuaj të sigurt nga lëndimet e papritura të djegies.