MENU
klinika

Pse rekomandohen

Fasetat e dhëmbëve, çfarë janë dhe kur mund të aplikohen?

11.05.2019 - 15:59

Veshja qeramike ose ndryshe fasetat, janë ndër ndërtimet më moderne estetike të bëra nga materiale krejtësisht të tolerueshme biologjikisht.

Ato kanë të bëjnë vetëm me sipërfaqen e jashtme të dhëmbit. Ato bëhen në dy vizita. Gjatë vizitës së parë dhëmbi është shpuar dhe është marrë një masë e saktë silikoni. Pas prodhimit të faceteve në një laborator ata vendosen t pacienti. Ato nuk janë të zbatueshme në të gjitha rastet – ato përdoren pas anamnezës së detajuar nga dentisti.

Çfarë janë saktësisht fasetat dentare?

Në përgjithësi, këto janë mbulesa të dhëmbëzuara të qeramikës. I njëjti material mund të bëhet mbushje dentare. Ata kanë një trashësi prej 1 mm dhe imitojnë me sukses dhëmbët e vërtetë. Prandaj ne themi se aspektet dentare janë protetikë dentale që pjesërisht mbulojnë dhëmbin, prandaj procedura është më pak invazive sesa vendosja e kurorës së dhëmbëve.

Fasetat qeramike mund të aplikohen në situatat e mëposhtme:

– Dhëmbët me formë anormale, vëllimi, thyerje kënd, dhëmbë të shkurtër;

– Për të korrigjuar anomalitë e butë të pozicionit të dhëmbëve, dhëmbët e rradhës;

– Distrofitë dentare;

– Dhëmbët e mospërfilljes nga fluoroza – në të cilën zbardhja e dhëmbëve nuk funksionon;

– Mbyllja e hapësirës midis dhëmbëve në rastin e diastemës (dhëmbët e thyer);

Pse rekomandohen fasetat?

Për shkak të përbërjes së tyre, fasetat qeramike të dhëmbëve lejojnë që drita të kalojë në të njëjtën mënyrë në smaltin dentar. Kjo është arsyeja pse ato përfaqësojnë një mundësi të përshtatshme për riparime kozmetike që përbëhen nga zëvendësimi i smaltit nga pjesa vestibulare e dhëmbit (pjesa e jashtme e dhëmbit).

Specialistët tanë përdorin faceta të dhëmbëve qeramike për të riparuar, zbukuruar dhëmbët dhe për t’u dhënë atyre shkëlqim karakteristik të atyre natyralë dhe të shëndetshëm.

Dhëmbët me faseta qeramike gjithashtu kanë avantazhet e mëposhtme:

– Dhëmbë të lëmuar është minimalisht invazive;

– Mban dhëmbin jetik;

– Me kalimin e kohës nuk e ndryshon ngjyrën si rezultat i ushqimit dhe pijeve që përmbajnë ngjyrues natyral ose artificial (çaj, verë, kafe) ose pirja e duhanit;

– Fenomeni i abrazionit nuk ndodh;

– E lehtë për të higjienizuar, ato paraqesin mbajtje të ulët të pllakës bakteriale;

– Minimizon transluciditetin e dhëmbit origjinal dhe siguron konturin e dhëmbit dhe ngjyrën me rrezik minimal të acarimit të mishit të dhëmbëve.