MENU
klinika

Nga Washington Post

Gabimi më i madh që bëri Trump me Kinën

10.05.2019 - 16:16

Besimi madje edhe një vetëkënaqësia e Trumpit, që kishte zhvilluar rreth gjasave për një përfundim të suksesshëm në bisedimet e tregtisë midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, i ka dhënë rrugë tensionit dhe pasigurisë.

Të dielën, Presidenti Trump, duke fajësuar Pekinin për neglizhimin e angazhimeve të negociuara më parë, kërcënoi që do të ngrinte tarifë ekzistuese prej 10 përqind mbi 200 miliardë dollarë të importeve kineze në 25 përqind të premten.

Nga ana e tyre, burimet kineze i shohin ankesat e Trumpit, si një shenjë e dobësisë ekonomike që Kina mund të shfrytëzonte.

Ajo që nuk duhet harruar, është se gjatë gjithë procesit të bisedimeve me Pekinin, administrata është përpjekur të bëjë beteja tarifore me vendet e tjera. Siç Çad Bown i Institutit Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare ka treguar, tarifat e Trump tani mbulojnë 50.5 përqind të importeve kineze, por gjithashtu 7.3 përqind të importeve nga Kanadaja, 2.5 përqind e importeve nga Bashkimi Europian, 9.6 përqind të importeve nga Korea e Jugut dhe 3.8 për qind të importeve nga Japonia.

Megjithëse ende modeste në ndikimin e tyre ekonomik, tarifat ndikojnë tek këta aleatë të Amerikës. Por në pjesën më të madhe, ata nuk i keqpërdorin rregullat e tregtisë ndërkombëtare siç bën Kina.

Në të vërtetë, shqetësimet e Shteteve të Bashkuara për proteksionizmin kinez, vjedhjen e pronës intelektuale dhe ndërmarrjet shtetërore të subvencionuara qëndrojnë. Megjithatë, duke braktisur miqtë e vjetër, madje duke justifikuar disa tarifa kundër tyre në bazë të “sigurisë kombëtare”, Trump e ka bërë politikisht të vështirë që ata të mbështesin palën amerikane në mosmarrëveshjen me Kinën. Ata ishin në fakt të detyruar të hakmerreshin.

Ky gabim i paforcuar është dyfish i keq për faj të Trumpit. Ekonomia kineze është më e varur nga eksportet në Shtetet e Bashkuara se sa anasjelltas dhe norma e rritjes së Kinës është ngadalësuar, ndërkohë që ekonomia amerikane po krijon vende pune me ritëm të shpejtë.

Në një botë ku Trump është thellësisht jopopullor, një president do të përfitonte nga kjo.

Negociatat me Kinën mund të arrijnë ende një përfundim, ose mund të shkatërrohen. Sido që të jetë, Trump do ta ketë marrë një mësim. Luftërat e shumëfishta janë më të vështirat për t’u fituar, pavarësisht nëse janë luftëra ushtarake apo tregtate. Lufta pa aleatë është më e vështirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN