MENU
klinika

Nga Washington Post

Paratë e pista e mbajnë Maduron në pushtet

13.05.2019 - 16:11

Kur pyeten për të shpjeguar se pse përpjekjet e tyre për të rrëzuar presidentin venezuelian Nicolás Maduro kanë dështuar, zyrtarët e administratës Trump zakonisht përmendin ndikimin e keq të Kubës dhe Rusisë.

Ajo që ata nuk flasin aq shumë është një faktor ndoshta më i rëndësishëm: Kartelet e drogës.

Ky term i referohet rrjetit të trafikut të drogës që çdo vit fluturon qindra ton kokainë kolumbiane nga aeroportet venezueliane në Amerikën Qendrore dhe Karaibe për shpërndarje eventuale në Shtetet e Bashkuara dhe Europë, dhe kjo përfshin disa nga zyrtarët më të lartë në regjimin Maduro.

Këta njerëz nuk janë në pushtet, sepse ata janë besimtarë të vërtetë në socializëm, ose për shkak të flijimit të tyre ndaj Vladimir Putinit dhe Raul Kastros.

Pavarësisht gjendjes ekonomike të Venezuelës, ata ende po korrin miliona, dhe ata ka të ngjarë të gjejnë veten të burgosur në Venezuelë apo Shtetet e Bashkuara në qoftë se largohen.

Trafikimi i kokainës është vetëm një nga një sërë aktivitetesh kriminale ku elita e “revolucionit bolivarian” të Hugo Chavez është zhytur. Ekziston gjithashtu dhe minierat ari dhe hekuri të paligjshme; grumbullimet nga importet e ushqimit dhe ilaçeve; dhe tregtia e korruptuar të monedhës.

kolana e librave

Edhe pse administrata e Trump dhe mbrojtësit e Maduros preferojnë të përshkruajnë krizën venezueliane në aspektin politik, realiteti është se regjimi është më pak një qeveri sesa një bandë kriminale.

Rënia e ekonomisë së Venezuelës ka krijuar mungesa të tmerrshme të ushqimit, ujit, dhe ka bërë që më shumë se 10 për qind e 30 milion njerëzve të saj që ikin nga vendi.

Megjithatë, të ardhurat e paligjshme të Maduros duket të jenë në rritje.

Një tjetër studim i ri i përgatitur për Universitetin e Mbrojtjes Kombëtare nga Douglas Farah dhe Caitlyn Yates zbuluan se edhe kur regjimi i Maduro shiti 73 ton ari në Turqi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe vitin e kaluar për të mbledhur para, rezervat e saj u rritën me 11 ton të minierave të paligjshme të arit, duke përfshirë grupet rebele kolumbiane të bazuara në Venezuelë dhe aleatë me regjimin. Këto shitje mund të kenë ngritur rreth 3 miliardë dollarë, më shumë se sa të mjaftueshme për të financuar forcat e sigurisë dhe grupet paramilitare ende besnike ndaj Maduro.

Si një çështje praktike, është e vështirë të imagjinohet që shumica e mafias Maduro thjesht të largohet.