Vibrio parahemolitikus është një bakter i natyrshëm në ujin e detit. Prania e baktereve rritet kur rritet temperatura e ujit gjatë muajve të verës.
Bakteret mund të rriten në prodhimet e detit, kur temperaturat e ujit janë më të ngrohta dhe më pas, kur këta butak blihen të papërpunuara ose të papjekura, mund të ndodhë një sëmundje ushqimore
Shpërthimi më i madh i V. parahaemolyticus në historin ka ndodhur në Britaninë e Madhe në vitin 2015, kur 62 persona u sëmurën.
- Simptomat
Diarreja është sindroma më e zakonshme dhe karakterizohet nga:
-fillimi akut i feceve ujore;
-dhimbje barku;
-të përziera;
-të vjella;
-ethe;
-dhimbje koke;
-jashtëqitje e përgjakshme;
Koha nga infeksioni tek simptomat është nga 12 në 24 orë, por mund të shkojë nga katër në 96 orë. Sëmundja zakonisht është vetë-kufizuese dhe zgjat rreth tre ditë, por mund të zgjasë për një javë.
- Shkaqet
V. parahaemolyticus rritet natyrshëm në ujërat bregdetare, dhe mund të rritet në numër të madh kur uji është i ngrohtë. Butakë moluske (p.sh. gaforret dhe midhjet) janë ushqyes filtër, përdorin plankton dhe bakteret për të ngrënë. Nëse numri i V. parahaemolyticus është i lartë tek produktet, kur nuk mbahen të ftohtë pas peshkimit, dhe më pas konsumohen të papërpunuar, sëmundja mund të ndodhë shumë shpejt.
Sëmundja nuk përhapet nga një person në tjetrin.
- Komplikimet
Komplikimet përfshijnë infeksionet që ndikojnë në pjesë të tjera të trupit dhe në raste shumë të rralla mund të ndodhin edhe vdekje.
- Testet dhe Diagnoza
Mjeku mund të kërkojë një mostër fecesh, e cila do të kultivohehet për V. parahaemolyticus.
- Trajtimi dhe ilaçet
Shumica e episodeve të diarresë janë të lehta dhe të vetë-kufizuara dhe nuk kërkojnë ndonjë trajtim tjetër përveç rehidrimit me gojë. Në disa raste, mjeku mund të përshkruajë një antibiotik.
- Parandalimi
Blerja e butakeve dhe prodhimeve të detit nga burime të njohura dhe mbajtja e tyre në ambjent të ftohtë (nën 4ºC). Vetëm butakët nga burimet e miratuara duhet të konsumohen.
Futini në frigorifer ushqimet menjëherë pas blerjes.
Është mirë që tërësisht të përgatitni prodhimet e detit për të minimizuar shanset e sëmundjes ushqimore.