MENU
klinika

Irritimet dhe infeksionet

Lenteve të kontaktit, rreziqet e mbajtjes së tyre

18.06.2019 - 20:27

Mbajtja e lenteve të kontaktit ju vë në rrezik për disa kushte serioze duke përfshirë infeksionet e syve dhe ulcerat e kornesë.

Këto kushte mund të zhvillohen shumë shpejt dhe mund të jenë shumë serioze. Në raste të rralla, këto gjendje mund të shkaktojnë verbëri.

Ju nuk mund të përcaktoni seriozitetin e një problemi që zhvillohet kur mbani lente kontakti.

Ju duhet të merrni ndihmë nga një mjek i kujdesit të syve për të përcaktuar problemin tuaj.

-Nëse keni ndonjë simptomë të acarimit apo infeksionit të syve;

-largoni lentet menjëherë dhe mos i vendosni ato në sy;

-kontaktoni mjekun në mënyrë të menjëhershme;

lente kontakti-konica.al

-mos i hidhni lentet;

Ruajini ato dhe i merrni ato me vete kur të shkoni të bëni vizitën. Mjeku mund të dëshirojë t’i përdorë ato për të përcaktuar shkakun e simptomave.

Simptomat e irritimit të syrit ose infeksionit:

-siklet;

-lotime të tepërta ose shkarkime të tjera;

-ndjeshmëri të pazakontë ndaj dritës;

-kruajtje, djegie, ose ndjenja të rënda;

-skuqje e pazakontë;

-shikim i turbullt;

kolana e librave

-ënjtje;

-dhimbje;

Rreziqet e tjera të lenteve të kontaktit përfshijnë:

-sy të kuq (conjunctivitis);

-abrasione të kornealit;

-acarim sy;

Rreziqet serioze të lenteve të kontaktit:

Simptomat e acarimit të syrit mund të tregojnë një gjendje më serioze. Disa nga rreziqet e mundshme serioze të mbajtjes së lenteve të kontaktit janë ulcerat e kornesë, infeksionet e syve dhe madje edhe verbëria.

Ulcerat e corneas janë plagë të hapura në shtresën e jashtme të kornesë. Ata zakonisht shkaktohen nga infeksionet. Për të zvogëluar shanset e infeksionit, duhet të:

Fërkoni dhe lani lentet e kontaktit sipas udhëzimeve të mjekut të syrit.

Pastroni dhe dezinfektojeni lentet tuaja sipas udhëzimeve të etiketimit.

Mos e ekspozoni lenten e kontaktit në asnjë ujë:, shishe, ujë të distiluar, liqen, det apo pishinë. Asnjëherë mos përdorni ujë jo-steril (ujë të distiluar, ujë të pijshëm ose ndonjë përbërje solide të kripës). Uji i rubinetit dhe uji i distiluar kanë qenë të lidhur me Keratitis Acanthamoeba, një infeksion corneal që është rezistent ndaj trajtimit dhe kurimit.

Hiqni lentet e kontaktit para notit. Ekziston rreziku i infektimit të syve nga bakteret në ujin e pishinës, tubat e nxehtë, liqenet dhe ne det.

Zëvendësoni lentet e kontaktit çdo 3 muaj ose sipas udhëzimeve të mjekut.