MENU

Këshillat

Mukoziti oral, si të kujdeseni vetë për të!

16.06.2019 - 16:26

Mukoziti oral është ënjtje e indeve në gojë. Terapia e rrezatimit ose kimioterapia mund të shkaktojnë mukozit.

Ndiqni udhëzimet e mjekut se si të kujdeseni për gojën. Përdorni informacionin e mëposhtëm si një kujtesë.

Kur keni mukozit, mund të keni simptoma të tilla si:

-Dhimbja e gojës.

-Plagë të gojës.

-Infeksioni.

infeksion bakterial i gojes-konica.al

Gjakderdhje, nëse po merrni kimioterapi. Terapia e rrezatimit zakonisht nuk shkakton gjakderdhje.

Me kimioterapi, mukoziti shërohet vetë kur nuk ka infeksione. Shërimi zakonisht zgjat 2 deri në 4 javë. Mukoziti i shkaktuar nga terapia e rrezatimit zakonisht zgjat 6-8 javë, varësisht nga kohëzgjatja e trajtimit me rrezatim.

-Kujdesuni mirë për gojën gjatë trajtimit të kancerit. Mos bërja e kësaj mund të çojë në rritjen e baktereve në gojë. Bakteret mund të shkaktojnë infeksion, të cilat mund të përhapen në pjesë të tjera të trupit.

-Lani dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve 2 ose 3 herë në ditë për 2-3 minuta çdo herë.

-Përdorni një furçë dhëmbësh me fije të butë.

-Përdorni një pastë dhëmbësh me fluor.

-Nëse pasta e dhëmbësve ju lëndon , përdorni me një përzjerje prej 1 lugë çaji (5 gramë) kripë të përzier me 4 gota (1 litër) ujë. Hidhni një sasi të vogël në një filxhan të pastër për të ngjyrosur furçën tuaj të dhëmbëve në çdo herë që pastroni.

-Shpëlajeni butësisht një herë në ditë.

Shpëloni gojën 5 ose 6 herë në ditë për 1 deri në 2 minuta çdo herë. Përdorni një nga përzjerjet e mëposhtme kur shpëlaheni:

-1 lugë çaji (5 gramë) kripë në 4 gota (1 litër) ujë;

-1 lugë çaji (5 gramë) sode buke në ¾ e gotës (240 mililitra) ujë;

-Një gjysmë lugë çaji (2,5 gramë) kripë dhe 2 lugë (30 gramë) sode buke në 4 gota (1 litër) ujë;

Mos përdorni shplarës që kanë alkool. Ju mund të përdorni një pije antibakteriale 2 deri 4 herë në ditë për sëmundjen e mishit të dhëmbëve.

Për t’u kujdesur më tej për gojën:

-Mos hani ushqime ose pini pije që kanë shumë sheqer. Ata mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve.

-Përdorni produktet e kujdesit të buzëve për të mbrojtur buzët nga tharja dhe plasaritjet.

-Pini ujë për të lehtësuar gojën e thatë.

-Hani karamele pa sheqer ose përtypni çamçakëz pa sheqer për të ndihmuar në mbajtjen e gojës me lagështi.

-Hiqni protezat nëse ato ju bëjnë që të keni plagë në mishrat e dhëmbëve.

-Lehtësoni dhimbjen me qetësues.

infeksion bakterial i gojes-konica.al

Pyesni mjekun rreth trajtimeve që mund të përdorni për gojën, duke përfshirë:

-Agjentët e veshjes mukozale;

-Agjentët lubrifikues të tretshëm në ujë, duke përfshirë pështymën artificiale;

-Mjekimi i dhimbjes;

-Mjeku mund t’ju japë edhe pilula për dhimbje ose ilaçe për të luftuar infeksionin në gojë.