MENU
klinika

Projektligji për “Mbrojtjen Civile”

Tërmetet/ Qeveria, draft për reduktimin e efekteve

16.06.2019 - 17:57

Shqipëria ka humbje mesatare vjetore nga tërmetet që vlerësohet të jetë 6.23% të PPB-së dhe humbje mesatare vjetore nga përmbytjet 1.56% e PBB-së.

Të dhënat e raportuara nga Banka Botërore, sipas së cilës humbjet nga një tërmet i madh me periudhë rikthimi 250-vjeçare do të ishin 60% e PBB-së, ndërsa nga një tërmet me periudhë rikthimi 100-vjeçare 30% e PBB-së, por edhe fatkeqësitë e fundit natyrore duket se kanë vënë në lëvizje qeverinë që të marrë masa për reduktimin e dëmeve.

Projektligji për “Mbrojtjen Civile” i depozituar për diskutim në komisionet parlamentare, ka si qëllim zvogëlimi i riskut nga fatkeqësitë dhe realizimin e mbrojtjes civile për të garantuar mbrojtjen e jetës së njerëzve, të pronës, të trashëgimisë kulturore dhe të mjedisit, nëpërmjet forcimit të sistemit të mbrojtjes civile dhe rregullimi i funksionimit të sistemit të mbrojtjes civile, duke përcaktuar qartë përgjegjësitë e institucioneve dhe strukturave të këtij sistemi, bashkëpunimin ndërkombëtar, të drejtat dhe detyrimet e shtetasve dhe të subjekteve private, edukimin, trajnimin dhe inspektimin.

Mbrojtja civile synon krijimin e kushteve për një shoqëri të aftë për të përballuar fatkeqësitë e ndryshme dhe për t’u rimëkëmbur, nëpërmjet ngritjes së një sistemi të integruar dhe efikas të mbrojtjes civile në vend.

Komisioni Evropian ka adresuar vazhdimisht shqetësimin se Shqipëria nuk ka strategji të mbrojtjes civile dhe ekziston një kapacitet i kufizuar administrativ.

Gjithashtu, miratimi i këtij projektligji është dhe detyrim që rrjedh nga Strategjia Kombëtare për Zhvillim dhe Integrim 2015-2020

Ndryshimi i klimës, stresi financiar dhe covid-19

The Economist/ Fermerët e Amerikës përballen me presione

2019-ta u mbyll me humbje/ Buxheti faktik

Pas dy rishikimeve, mangësi në të ardhurat dhe shpenzimet

Deutsche Welle/ Çfarë e pret Gjermaninë?

Me borxhe rekord kundër krizës së Covid-19

RT/ Çfarë janë dosjet FinCEN? Raportet sekrete

Si janë përdorur bankat për të pastruar 2 trilionë dollarë?

Ndikimi në buxhetin e shtetit në 5 vitet e fundit

Largimet e padrejta nga puna, një kosto prej 90 mln dollarësh

“Karantina nxori 50 mijë të papunë”

Si u fundos ekonomia shqiptare në dy muaj?