MENU
klinika

Nga The Hill

Amerikanët po flenë, ndërsa rusët…

26.08.2019 - 19:24

Gjatë fjalimit të tij të gjatë vjetor në Asamblenë Federale Ruse këtë vit, Presidenti Vladimir Putin fajësoi Shtetet e Bashkuara për braktisjen e Traktatit të Forcave Bërthamore (INF) me rreze të ndërmjetme të vitit 1987.

Dhe ai tha se Rusia kishte hyrë në prodhimin serik të sistemit avion të hipersonikut të avangardit, i cili duhej të shpërndahej më vonë në vitin 2019.

Ai shtoi se raketa balistike ndërkontinentale e Sarmat, e cila ai pohoi se ishte “me fuqi të paparë”, ishte në fazën e proves. Ai vuri në dukje se raketa balistike hipersonike Kinzhal, pasi iu nënshtrua testimit operacional, “provoi karakteristikat e saj unike gjatë misioneve të testimit dhe luftimit, ndërsa personeli mësoi se si t’i drejtonte ata.”

Që nga fjalimi i Putinit në shkurt, puna për të paktën në një prej atyre sistemeve ka pësuar “ndërprerje” mjaft serioze. Pavarësisht pohimit të Putinit se testimi i raketave Burevestnik po shkonte mirë, ishte ajo raketë që analistët perëndimorë besojnë se po testohej kur një shpërthim bërthamor vrau shtatë shkencëtarë.

Sidoqoftë, Moska po ecën përpara me zhvillimin e sistemeve të tjera të saj të armatosura bërthamore dhe është e sigurtë se do të vazhdojë të testojë Burevestnik.

Siç pranon vetë Pentagoni, Shtetet e Bashkuara mbeten prapa Rusisë dhe Kinës në zhvillimin e armëve hipersonike.

Rusia është pothuajse e sigurtë se do të prezantojë pothuajse të gjitha armët e saj të reja hipersonike shumë përpara se ato të shfaqen në arsenalin amerikan, dhe përpara se Shtetet e Bashkuara të kenë zhvilluar mbrojtje kundër tyre.

Rusia, si Bashkimi Sovjetik para saj, preferon një regjim të kontrollit të armëve që barazon aftësitë e tij strategjike bërthamore me ato të Amerikës, megjithë pabarazinë e madhe në fuqinë ekonomike dhe potencialin e prodhimit të të dy vendeve.

Kremlini ka favorizuar kontrollin e armëve edhe për një arsye tjetër: Uashingtoni ka një rekord shumë më të mirë për t’iu përmbajtur traktateve të tij sesa Rusia. Në të vërtetë, përkundër gjithë kujdesit të tij për tërheqjen e Amerikës nga Traktati i INF, ishte Rusia që e kishte shkelur atë traktat me vite. Shtetet e Bashkuara thjesht zgjodhën të duken ndryshe.

Në qoftë se Pentagonit nuk zgjohet, do ti mundësojë Putinit të arrijë objektivin e tij të mbajtur prej kohësh: të shkatërrojë programin strategjik të mbrojtjes amerikane që Presidenti Ronald Reagan e parashikoi tre dekada më parë.