MENU
klinika

Recesion

5 ekonomitë globale me rrezik të lartë

18.08.2019 - 14:12

Pesë ekonomi të mëdha janë në rrezik recesioni dhe nuk do të duhet shumë për t’i shtyrë ato në humnerë. Ekonomia britanike u tkurr në tremujorin e dytë dhe stanjacioni ekonomik në Itali vazhdoi gjithashtu.

Të dhënat e publikuara të mërkurën treguan se ekonomia e Gjermanisë, e katërta më e madhe në botë u kontraktua edhe për tremujorin e dytë të vitit. “Ekonomia gjermane është në skajin e recesionit,” nënvizoi Andrew Kenningham, shefi ekonomist i Evropës në Capital Economy.

Meksika gjithashtu është shumë pranë një recesioni – zakonisht i përcaktuar si dy tremujorë të njëpasnjëshëm të tkurrjes. Ekonomia e saj pritet të mbetet e dobët këtë vit dhe të dhënat sinjalizuan recesion edhe në Brazil.

Gjermania, Britania, Italia, Brazili dhe Meksika renditen në mesin e 20 ekonomive më të mëdha në botë dhe me sa duket të gjitha po përjetojnë kriza të fuqishme ekonomike që po ndikojnë tregjet në tërësi. Gjendur përballë një situate të tillë, Singapori dhe Hong Kongu, ekonomi më të vogla në shtrirje, po shërbejnë si qendra jetësore për financat dhe tregtinë, megjithëse jo plotësisht pa probleme.

Ndërsa rritja është tërhequr thellësisht poshtë për një sërë faktorësh, rënia globale e prodhimit dhe besimit të biznesit i kanë bërë gjërat edhe më keq. Ekonomia masive e Kinës po rritet me ritmin më të ngadaltë në gati tre dekada pasi vendi po përballet me një luftë të zgjatur tregtare me Shtetet e Bashkuara, e cila do të vendosë taksa të reja për eksportet kineze në shtator dhe dhjetor.

“Karakteristika e përbashkët e të gjithave është sfondi i dobët global,” tha Neil Shearing, kryekonomisti i grupit në Capital Ekonomik.

Fondi Monetar Ndërkombëtar uli muajin e kaluar parashikimin e tij për rritjen globale në 3.2%, shkalla më e dobët e zgjerimit që nga viti 2009. Ai gjithashtu uli pritshmëritë edhe për për vitin 2020 në vlerën 3.5%.

Investitorët janë gjithnjë e më të shqetësuar. Tregu i bonove po vë në dukje shenjat paralajmëruese dhe më shumë se një e treta e menaxherëve të pasurive, të anketuar nga Banka e Amerikës presin një recesion global në 12 muajt e ardhshëm./ CNN Business