MENU
klinika

Washington Post

E përbashkëta e sulmeve të përgjakshme në Amerikë

06.08.2019 - 16:32

Një ditë tjetër në Amerikë, një breshëri tjetër plumbash, një tjetër masakër.

Ndonjëherë, njeriu i armatosur hap zjarr sepse ai beson se Amerika po pushtohet nga Meksikanët, të cilët duhet të vdesin, si në El Paso të shtunën. Ndonjëherë, për “arsye personale” të tmerrshme, si në Beach Beach në 31 maj (12 të vdekur; katër të plagosur).Në raste të tjera, si në Pittsburgh, më 27 tetor 2018, sipas policisë, vrasësi ka qëllim hebrenjtë.

Nuk është e padëgjuar që dikush i zemëruar për një grindje shtëpiake të pushtojë një kishë dhe të fillojë të shtënat pa dallim, si më 5 nëntor 2017, në Sutherland Springs, Tex. (26 të vdekur; 20 të plagosur).

Sa herë, historia është pak më ndryshe. Autorët janë të bardhë (p.sh., El Paso, Pittsburgh), të zinj (Virginia Beach, Dallas), të rinj (Charleston), të moshës së mesme (Las Vegas), myslimane (Orlando, San Bernardino) ose kristianë (Sutherland Springs).

Ajo që kanë të përbashkët të gjitha rastet në këtë listë shumë të kufizuar të pjesshme të masakrave amerikane është se, çdo herë, dikush i nisur për vrasje masive e kishte të mundur, fare të lehtë, të merrte armët me të cilat të kryente ato synime.

Ndonjëherë, si në Sutherland Springs, ata e bënë këtë pavarësisht ligjeve (të cilat nuk u zbatuan siç duhet). Sidoqoftë, për pjesën më të madhe, ata i morën armët legalisht.

Max Weber, sociologu gjerman, dha përkufizimin klasik të shtetit si një bashkësi njerëzore që (me sukses) pretendon monopolin e përdorimit të ligjshëm të forcës fizike dhe konsiderohet si burimi i vetëm i të drejtës për të përdorur dhunën.

 

Sipas këtij përkufizimi, Shtetet e Bashkuara nuk janë një shtet; ne kemi një kushtetutë që shpërndan të drejtën e përdorimit të forcës së armatosur midis qeverisë federale, shteteve dhe qeverive lokale dhe, përmes amandamentimit të dytë, individëve.

Padyshim që ka përfitime (gjueti, vetëmbrojtje në zona të largëta) për këtë situatë. Sidoqoftë, çka është tani më e dukshme se kurrë, është kostoja, kostoja traumatike, e përgjakshme, e padurueshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e presidentit amerikan

“Afganistani, laborator për terroristët”

Paralajmërimet e Kombeve të Bashkuara

‘Rikthehet’ ISIS, sulme të mundshme para fundvitit