MENU
klinika

Shtatë operacione

“Furtunë” arrestimesh në Turqi, bien në pranga 330 emigrantë

18.08.2019 - 15:53

Autoritetet turke kanë arrestuar gjithsej 330 emigrantë, që përpiqen të arrijnë Lesvos, thanë zyrtarët sot.

Një roje bregdetare në rrethin Kiuchukuyu në provincën perëndimore Canakkale tha se ajo kreu shtatë operacione për të kapur emigrantët që përpiqeshin të bënin udhëtimin natën e të shtunës.

Mërgimtarët e arrestuar ishin afganë, sirianë, iranianë dhe irakianë, tha ai, duke shtuar se numri i atyre që përpiqeshin të arrinin në Lesvos kohët e fundit është rritur dhe se 699 njerëz janë arrestuar që nga 10 gushti.

Arritjet përmes Mesdheut për në Bashkimin Evropian, përfshirë migrantët që bëjnë udhëtimin më të gjatë dhe më të rrezikshëm nga Afrika e Veriut për në Itali, arritën në 172.301 në 2017, nga 362.753 në 2016 dhe mbi një milion në 2015, sipas shifrave të KB.

Numrat kanë rënë ndjeshëm që nga viti 2015, në këmbim të 3 miliardë eurove në ndihmë të Bashkimit Evropian dhe një premtim për të relaksuar kufizimet e vizave për shtetasit turq, ka filluar të ushtrojë kontroll më të madh mbi migrantët e BE-së që përpiqen të arrijnë nga territori i saj.

Sidoqoftë, shumë janë akoma në udhëtimin e detit të shkurtër por të rrezikshëm dhe Turqia mbetet një nga pikat kryesore të nisjes.