MENU
klinika

Project Syndicate

Për të shpëtuar Venezuelën duhet vetëm presion…

28.08.2019 - 12:24

Venezuela, dikur vendi më i pasur i Amerikës Latine, tani është shkatërruar dhe po vuan një kolaps të plotë ekonomik.

PBB-ja ka rënë 54% nga kulmi i saj për vitin 2013, rënia e dytë më e madhe e regjistruar në historinë moderne, sipas Institutit për Financat Ndërkombëtare. Gati katër milion njerëz janë të kequshqyer, dhe disa po vdesin nga kequshqyerja. Sëmundjet që mund të parandalohen nga vaksinimi ose të shkaktuara nga uji i ndotur, si ethet tifoide dhe hepatiti A, janë rishfaqur, dhe spitalet, në mungesë të ilaçeve, stafit ose pajisjeve, janë bërë jofunksionale, duke bërë që akoma më shumë njerëz të vdesin.

Politikat katastrofike ekonomike, korrupsioni dhe kronizmi nën udhëheqjen e Presidentit Nicolás Maduro dhe paraardhësit të tij, Hugo Chávez, janë plotësisht fajtore.

Regjimi fajëson për këtë gjendje të tmerrshme sanksionet ndërkombëtare, por përkeqësimi ekonomik i Venezuelës filloi shumë kohë më parë.

Në këtë mjedis, bizneset nuk mund të lulëzojnë dhe punësimi nuk mund të rritet.

Mjerisht, dhimbja dhe shkatërrimi nuk janë vetëm ekonomikë. Aspekti më i tmerrshëm i tragjedisë së Venezuelës është dhuna e ushtruar ndaj Venezuelës nga qeveria e tyre. Me më shumë se katër milion njerëz, gati një në tetë, tashmë kanë ikur në vendet fqinje.

Në mars të vitit 2019, shumë vende e njohën Juan Guaidó, presidentin e Asamblesë Kombëtare, si president të përkohshëm, dhe Ricardo Hausmann të Harvardit si guvernatorin e Venezuelës. Bota duhet të insistojë në paligjshmërinë e regjimit Maduro dhe nevojën për zgjedhje të lira, një tranzicion demokratik dhe fundin e vuajtjeve të Venezuelës.

Ekipi i Guaidó tashmë ka një plan për të rindërtuar Venezuelën pas Maduro.

Përpjekja dhe burimet e nevojshme për të rindërtuar Venezuelën do të jenë të mëdha. Prioritetet kryesore duhet të jenë sigurimi i ushqimit, ujit të freskët dhe furnizimeve mjekësore dhe kthimi i fëmijëve në shkollë.

Komuniteti ndërkombëtar duhet të japë mbështetje në të paktën tre fusha. Së pari, ajo menjëherë duhet të njohë nevojën për ulje të madhe të borxhit. Së dyti, FMN dhe organizatat e tjera do të duhet të ofrojnë ndihmë emergjente për bilancin e pagesave. Dhe, së treti, do të nevojiten grante për të përmbushur nevojat urgjente humanitare dhe për të parandaluar ndërtimin e borxhit të huaj shumë shpejt.

Por asgjë nga kjo nuk mund të ndodhë derisa Venezuela të ketë një qeveri të re, të ligjshme, me kontroll të plotë të situatës në terren.

Dialogu me të vërtetë do të jetë i nevojshëm për t’i dhënë fund katastrofës venezueliane. Por bisedimet nuk do të japin fryte përveç nëse demokracitë e botës aplikojnë presionin maksimal diplomatik mbi Maduro.

Të dhënat e fundit, konfirmuar nga zyrtarët amerikanë dhe venezuelianë, tregojnë se presioni ndërkombëtar ka filluar të japë rezultate.

Duke pasur parasysh krizën politike, ekonomike dhe humanitare që po zhvillohet, duhet të veprohet tani. Venezuela dikur ishte krenaria dhe shembulli demokratik i Amerikës Latine.

Mund të jetë edhe një herë: një vend i lirë, i qëndrueshëm dhe produktiv, ku qytetarët jetojnë në siguri dhe paqe.

Andrés Velasco, një ish-kandidat për president dhe ministër i financave i Kilit, është Dekan i Shkollës së Politikave Publike në Shkollën e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër. Ai është autor i librave dhe punimeve të shumta mbi ekonominë dhe zhvillimin ndërkombëtar, dhe ka shërbyer në fakultetin në Universitetet e Harvardit, Kolumbisë dhe New York.