MENU
klinika

The Economist

Protestuesit në Hong-Kong nuk largohen ‘duarbosh’

24.08.2019 - 11:44

Unë gjithmonë e kam konsideruar jetike që ndërkombëtarët të mos heqin vëmendjen nga statusi unik ekonomik, shoqëror dhe politik i Hong-Kongut nën konceptin e “një vendi, dy sistemesh”.

Tani që trazirat e fundit sociale kanë tërhequr vëmendjen e mediave botërore, i vetmi ngushëllim që duhet të ketë është se shkaqet dhe rëndësia e protestave janë kuptuar kudo jashtë shtetit.

Megjithatë, ka disa gjëra që ende duhen mësuar. Protestat nuk janë kundër Kinës, por ato duhen parë kundër një ndërhyrje gjithnjë e më të egër nga qeveria qendrore e Kinës në qeverisjen e Hong Kong-ut, kundër erozionit të mërzitshëm të autonomisë së Hong-Kong-ut dhe kundër shkeljeve të lirive të fjalës, të shtypit, dhe mendimit intelektual.

Akuzat se protestat po nxiten dhe financohen nga “forcat e huaja” janë tërësisht mashtrime.

Është e vështirë, për momentin, të shihet se si mund të zhbllokohet ngërçi aktual.

Situata aktuale mund të ndryshojë shumë nëse shefja ekzekutive, Carrie Lam do të plotësonte të paktën dy nga pesë kërkesat e protestuesve, heqjen e plotë të projekt-ligjit për ekstradim, dhe ngritjen e një komisioni të pavarur të hetimit mbi shkaqet e trazirave aktuale dhe trajtimin e saj nga autoritetet.

Në situatën e tanishme, guximi dhe një udhëheqës i vendosur, është thelbësore. Nëse Lam nuk mund të përballojë vendimet e vështira tani, atëherë ajo duhet të largohet.

Protestuesit, kryesisht të rinj të arsimuar dhe të vendosur, nuk do të tërhiqet me duar bosh. E ardhmja e tyre është në rrezik dhe ata janë të gatshëm të luftojnë për të.

Progresi në zbatimin e të drejtës së plotë universale për zgjedhjen e shefit ekzekutiv dhe të gjithë anëtarëve të legjislaturës së Hong Kongut, siç u është premtuar njerëzve Hong Kong në kushtetutën e tyre, tani duhet të jetë një përparësi kryesore.

Nga ana e saj, qeveria në Pekin do të bënte mirë të demonstronte njëfarë besimi tek Hong-Kongu dhe të kërkonte mënyra për të shfrytëzuar energjinë dhe vendosmërinë e njerëzve të saj për të mirën e qytetit dhe kombit .

Anson Chan ishte Sekretare e Përgjithshme e Hong Kongut, nëpunësja më e lartë civile në territor, nga 1993 deri në 2001.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kërkesa ende të paplotësuara

Hong-Kong/ Protesta të reja të premten