MENU
klinika

The Economist

Britania gati për luftën “Boris kundër Parlamentit”

03.09.2019 - 12:18

Shtëpia e komunave në Britani kthehet në punë në 3 shtator për atë që premton të jetë një javë politikisht shpërthyese.

Do të fillojë me deputetë që janë kundër largimit nga Bashkimi Evropian pa marrëveshje që kërkojnë një debat urgjent. Ata shpresojnë ta përdorin këtë debat për të marrë nën kontroll axhendën, në mënyrë që të miratojnë një ligj që kërkon që qeveria t’i kërkojë BE-së një zgjatje tjetër të afatit të Brexit, duke mos lejuar Brexit pa marrëveshje të ndodhë në 31 tetor.

Rreth 40 rebelë të konservatorëve kanë dalë publikisht kundër Brexit pa marrëveshje. Megjithatë  Johnson nuk ka hequr dorë. Në një deklaratë më 2 shtator ai argumentoi se duke u përpjekur të largonin idenë e Brexit pa marrëveshje nga tavolina ata po dëmtojnë pozicionin e tij negociues në Bruksel. Dhe ai po kërcënon të dëbojë nga partia çdo deputet të konservatorëve që voton kundër qeverisë.

Johnson gjithashtu ka punuar për të kufizuar kohën parlamentare në dispozicion për çdo ligj kundër Brexit pa marrëveshje.

Ai po e pezullon Parlamentin për gati pesë, përpara një fjalimi të planifikuar të Mbretëreshës për të hapur një seancë të re parlamentare në 14 tetor. Kjo e bën orarin e parashikuar për çdo legjislacion jashtëzakonisht të shkurtër.

Kryeministri ka dy mundësi të tjera nëse deputetët ia dalin. E para është në fuqi për të injoruar ligjin, mbase duke bërë ndonjë kërkesë drejt BE-së aq të papranueshme sa të refuzohet (çdo zgjatje ka nevojë për mbështetjen unanime të të gjitha 28 qeverive kombëtare të BE-së). E dyta është të kërcënimi për zgjedhje para 31 tetorit.

Në deklaratën e tij më 2 shtator Johnson deklaroi se nuk dëshiron zgjedhje, por kërcënimi mbetet. Këshilltarët e Johnson vlerësojnë se ai do të fitonte zgjedhje të tilla shumë lehtësisht.

BE po i shikon me kujdes këto veprime. Brexit pa marrëveshje do të dëmtonte vendet e tjera të BE-së, si dhe Britaninë. Qeveritë e BE-së janë skeptike në lidhje me çdo marrëveshje alternative  dhe ata vërejnë se Johnson madje nuk ka paraqitur ndonjë propozim konkret.

Sa për zgjedhjet e mundshme, shumë shpresojnë se mund të ketë një parlament të ri që rishqyrton Brexit duke mbajtur një referendum tjetër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mbretëresha aprovon kërkesën

Britani/ Pezullohet Parlamenti