MENU
klinika

Ja cilat janë

Mineralet më të dobishme për trupin

30.09.2019 - 21:43

Mineralet janë të domosdoshme për funksionimin normal të qelizave të trupit.

Trupi ka nevojë për sasi relativisht të mëdha të:

 • kalcium
 • chloride
 • magnez
 • fosfat
 • kalium
 • sodium

Këto minerale quhen makrominerale. Funksioni i kockave, muskujve, zemrës dhe trurit varet nga këto minerale.

Trupi ka nevojë për sasi të vogla të

 • krom
 • bakër
 • fluorur
 • jod
 • hekur
 • mangan
 • molibden
 • selen
 • zink

Këto minerale quhen minerale gjurmë. Me përjashtim të kromit, të gjitha mineralet gjurmë përfshihen në enzima ose hormone që kërkohen në proceset e trupit (metabolizmin). Kromi ndihmon trupin të mbajë nivelin e sheqerit në gjak normal.

Si makromineralet ashtu edhe mineralet gjurmuese janë të dëmshme nëse merren në sasi shumë të mëdha.

Mineralet janë një pjesë thelbësore e një diete të shëndetshme. Shtesa e rekomanduar diete (RDA) – shuma për të cilën njerëzit më të shëndetshëm kanë nevojë për çdo ditë për të mbetur të shëndetshëm – është përcaktuar për shumicën e mineraleve. Njerëzit që kanë një çrregullim mund të kenë nevojë më shumë ose më pak se kjo sasi.

 

Konsumimi i pak ose shumë i mineraleve të caktuara mund të shkaktojë një çrregullim ushqyes. Njerëzit që hanë një dietë të ekuilibruar që përmban një shumëllojshmëri të ushqimeve nuk ka të ngjarë të zhvillojnë një çrregullim ushqyes ose një mungesë të madhe minerale, përveç nganjëherë për jod, hekur, ose zink. Sidoqoftë, njerëzit që ndjekin dietat kufizuese mund të mos konsumojnë sa duhet nga një mineral i veçantë (ose vitamina). Për shembull, vegjetarianët, përfshirë ata që hanë vezë dhe produkte të qumështit, janë në rrezik të mungesës së hekurit. Foshnjat kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë mangësi sepse rriten me shpejtësi (duke kërkuar kështu sasi më të mëdha të ushqyesve për madhësinë e tyre sesa të rriturit).

Konsumimi i sasive të mëdha (megadoza) të shtesave minerale pa mbikëqyrje mjekësore mund të ketë efekte të dëmshme (toksike).

Disa çrregullime minerale (siç janë çrregullimet e manganit dhe molibdenit) janë shumë të rralla ose mund të mos ekzistojnë.

Elektrolitet

Disa minerale — sidomos makromineralet ’janë të rëndësishme si elektrolite . Trupi përdor elektrolite për të ndihmuar në rregullimin e funksionit nervor dhe të muskujve dhe për të ruajtur ekuilibrin acid-bazë dhe ekuilibrin e ujit. Nëse bilanci i elektroliteve është jo normal , çrregullimet mund të zhvillohen.

 

Diagnoza

Shpesh testet e gjakut ose urinës

Mjekët mund të zbulojnë shumë çrregullime të zakonshme ushqyese ose një çekuilibër elektrolit duke matur nivelet e mineraleve në një mostër gjaku ose urine.