MENU
klinika

Washington Post

Është koha të merremi seriozisht me rreziqet e demokracisë

05.09.2019 - 12:37

Dy çështje që janë kudo në titujt e lajmeve, rrëmuja e Brexit në Britani dhe dështimi i Senatit për të vepruar lidhur me vrasjet me armë, duhet të na detyrojnë të mendojmë për atë që i duhet demokracisë të funksionojë përsëri.

Shpërthimi në Britani ka krijuar atë që zakonisht analistët e quajnë një “moment revolucionar”. Kryeministri Boris Johnson mori detyrën këtë verë të angazhuar për të nxjerrë vendin e tij nga Bashkimi Evropian deri më 31 tetor, edhe nëse ai nuk arrin një marrëveshje me BE-në.

Personalisht, unë jam në anën e atyre në Britani që duan një referendum të dytë tani që të gjithë e dinë se sa i çrregullt është ky proces.

Referendumet, në parim mënyra më demokratike e zgjidhjes së problemeve, mund të jenë instrumente mjaft të papërsosura në vlerësimin e publikut, veçanërisht kur pikëpamjet e një numri të konsiderueshëm të atyre që bëjnë një zgjedhje binare janë të ndërlikuara ose të kushtëzuara.

Kur bëhet fjalë për kontrollin e armëve në Shtetet e Bashkuara, dështimi demokratik është më i drejtpërdrejtë. Në bllokimin e një votimi për një projekt-ligj të miratuar nga Shtëpia që kërkon kontrolle universale, udhëheqësi i shumicës së Senatit Mitch McConnell është qartë duke mos respektuar vullnetin e një shumice dërrmuese të amerikanëve.

Si një redaktues i vëmendshëm, duket se asnjë numër viktimesh nga të shtënat masive nuk do të jetë kurrë e mjaftueshme për të larguar McConnell jashtë “inercisë së tij këmbëngulëse”.

Kështu që duhen rishqyrtuar pyetjet klasike se çfarë roli të drejtpërdrejtë duhet të luajnë votuesit, si duhet të strukturohen referendumet dhe cilat vendime merren më mirë nga organet përfaqësuese.

Dhe në Shtetet e Bashkuara, ne duhet të përballemi me Senatin rrënjësisht jodemokratike. Ndoshta kriza e sulmeve masive do të na detyrojë të pranojmë se një nga organet dikur më përfaqësuese në botë tani është një nga institucionet më pak përfaqësuese të botës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

Demokracitë në rrezik