MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Evropa s’mund ta lërë Rusinë ‘në duart e Kinës’…

29.09.2019 - 15:32

Presidenti francez Emmanuel Macron është i bindur se tani është koha e duhur për të rregulluar marrëdhëniet me Rusinë.

Prandaj ai e ka bërë një përparësi diplomatike kthimin e një klime besimi midis Parisit dhe Moskës. Tre arsye bindëse e mbështesin këtë veprim.

Së pari dhe më e rëndësishmja, konteksti strategjik ndërkombëtar ka ndryshuar në mënyrë dramatike. Kina po rritet, ndërsa Shtetet e Bashkuara, megjithëse ende janë fuqia mbizotëruese e botës, po distancohet nga përgjegjësitë e saj globale. Dhe Rusia, me një popullsi të plakur, dhe një tokë e madhe, kryesisht e pabanuar, është një pre për ambiciet afatgjata të Kinës.

Udhëheqësit evropianë nuk duhet të japin dorëheqjen pasivisht. Përkundrazi, ata duhet të përpiqen të bindin rusët se e ardhmja e tyre është me Evropën dhe jo si partneri i vogël i Kinës në një marrëdhënie thellësisht të pabalancuar.

Fati i Rusisë qëndron në Perëndim dhe jo në Lindje.

Për më tepër, Rusia është rikthyer si një aktor serioz global. Shumë konflikte aktuale, që nga Evropa Lindore deri në Lindjen e Mesme, thjesht nuk mund të trajtohen pa përfshirjen e Rusisë.

Ky paraqet një triumf për Presidentin Rus Vladimir Putin, i cili erdhi për herë të parë në pushtet gati 20 vjet më parë duke u zotuar të rivendoste ndikimin gjeopolitik të vendit të tij. Në veçanti, Putini dëshironte që SHBA të trajtonte Rusinë jo si një objekt të thjeshtë të historisë, siç kishte bërë nën udhëheqjen e parardhësit të tij Boris Yeltsin.

Me fjalë të tjera, Rusia është rikthyer.

Arsyeja e dytë për nismën e re diplomatike të Francës drejt Rusisë është mbushja e një vakuumi lidershipi në Evropë. Mbretëria e Bashkuar, e ka nxjerrë veten jashtë lojës.

Gjermania, fuqia evropiane me marrëdhëniet më të afërta historike dhe kulturore me Rusinë, është në fund të një cikli politik. Kancelarja gjermane Angela Merkel, por ajo nuk ka më forcën ose energjinë për të udhëhequr Evropën në marrëdhëniet e saj me botën e jashtme, as për të grumbulluar vetë evropianët.

Përfundimi është i thjeshtë, ky është momenti i Francës.

Si dhe , përpjekja e Macron për të rivendosur marrëdhëniet me Rusinë është plotësisht në përputhje me traditën gauliste të Francës.

Qeveritë e Evropës Qendrore dhe të Veriut janë dyshuese për nismën e re diplomatike të Francës. Pse po afrohen me Rusinë, dhe pse tani?

Franca ka bërë një veprim të parë të guximshëm për të rivendosur marrëdhëniet me Rusinë. Topi tani është në fushën e Putinit.

Dominique Moisi është një këshilltar special në Institut Montaigne në Paris. Ai është autori i La Géopolitique des Séries ou le triomphe de la peur.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Rruga e Mëndafshtë"

A e ka Kina në dorë Evropën?