MENU
klinika

Project Syndicate

Kina ngadalësohet, por nuk ndalet…

06.09.2019 - 16:50

Një ditë tjetër, një tjetër sulm mbi tregtinë. Pse ndodh që çdo mosmarrëveshje; qoftë lidhur me pronësinë intelektuale (IP), imigracionin, dëmtimin e mjedisit ose dëmshpërblimet e luftës, tani prodhon kërcënime të reja për tregtinë?

Në shekullin e kaluar, Shtetet e Bashkuara menaxhuan dhe mbrojtën sistemin e tregtimit të bazuar në rregulla. Fuqia e Amerikës buroi nga kontrolli i saj mbi votat në institucionet shumëpalëshe, si drejtpërdrejt, ashtu edhe përmes ndikimit të saj mbi vendet në G7.

Sidoqoftë, shumica e vendeve besuan se SHBA do të keqpërdorte fuqinë e saj për interesat e saj kombëtare.

Sot, Kina po kërcënon të konkurrojë drejtpërdrejt me Perëndimin si në shërbime ashtu edhe në teknologji.

Sektori i teknologjisë në rritje i Kinës është më i përparuari në botën e zhvilluar, aftësia e saj ushtarake. Dhe, ndryshe nga Bashkimi Sovjetik, Kina është plotësisht e integruar në sistemin e tregtisë botërore.

Sidoqoftë, megjithëse shumë problematike, meqë Kina i sfidoi Shtetet e Bashkuara si ekonomikisht ashtu edhe ushtarakisht, hegjemoni i vjetër e sheh rritjen e Kinës si një bekim të papranuar.

Kina mund të ngadalësohet por nuk mund të ndalet.

Për fat të keq, nuk mund të ketë kthim prapa në kohë. Pasi të prishet, besimi nuk mund të rikthehet në mënyrë magjike. Ekziston një shpresë, se Kina dhe Shtetet e Bashkuara do të shmangin hapjen e çdo fronti të ri në luftën e tregtisë dhe teknologjisë, nëse pranojnë nevojën për negociata. Në mënyrë ideale, ata do të përfundonin një bashkim të përkohshëm dypalësh.

Atëherë, të gjitha vendet do të negociojnë për një rend të ri botëror, i cili strehon fuqi të shumta dhe jo një hegjemon të vetëm.

U desh një Depresion, një Luftë Botërore dhe një superfuqi për ta bërë botën të shihte diçka të tillë herën e fundit. A mund të jetë ndryshe këtë herë?

Raghuram G. Rajan, Guvernatori i Bankës Rezervë të Indisë nga 2013 deri në 2016, është Profesor i Financave në Universitetin e agoikagos, Booth School of Business dhe autor i një libri së fundmi.