MENU
klinika

The Economist

Lufta e gjatë e SHBA në Afganistan, drejt fundit

05.09.2019 - 11:40

Proceset e paqes mund të jenë çuditërisht të dhunshme.

Më 2 shtator Zalmay Khalilzad, i dërguari i Amerikës për “pajtimin” e Afganistanit, siç e quan Departamenti i Shtetit, dha detaje lidhur me një projekt-marrëveshjeje të bllokuar pas nëntë raundeve të bisedimeve me talebanët. Ndërsa intervista po transmetohej vonë në mbrëmje, një kamion-bombë shpërtheu në Kabul, duke vrarë të paktën 30 njerëz, sulmi i tretë në vend në tre ditë.

Këto erdhën vetëm disa javë pasi një sulm masiv nga Shteti Islamik vrau të paktën 80 njerëz në kryeqytetin Afganistan, dhe ditë pas një sulmi të talebanëve në dy qytete veriore.

Deklarata e Khalilzad ishte kryesisht siç pritej. Në varësi të miratimit të marrëveshjes nga Presidenti Donald Trump, Amerika do të tërhiqte 5.400 nga 14,000 trupat e saj në Afganistan nga pesë baza brenda pesë muajve nga nënshkrimi i marrëveshjes.

Khalilzad ishte edhe më pak i qartë lidhur me se çfarë do të merrte Amerika në këmbim të marrëveshjes. Ai më parë ka thënë se çdo marrëveshje duhet të përfshijë tre elemente: Angazhimet e talebanëve për kundër-terrorizëm kundër grupeve xhihadiste ndërkombëtare si al-Kaeda; një dialog “intra-afgan”, idealisht midis Talibanëve dhe qeverisë Afganistan; dhe një armëpushim.

Amerika dikur këmbënguli se Talibanët do të duhet të negociojnë direkt me qeverinë Afganistan për një zgjidhje politike për vendin.

Sidoqoftë, Talibanët kanë bërë një “kompromis të rëndësishëm”, thotë Graeme Smith, nga Grupi Ndërkombëtar i Krizave, një grup i ekspertëve. Ata ishin zotuar të mos negociojnë kurrë për të ardhmen e vendit të tyre ndërkohë që trupat amerikane mbetën në tokën afgane; ndërsa tani ata janë duke rënë dakord të flasin gjatë një tërheqje graduale.

Si rezultat, thotë Smith, “Afganistani tani është në prag të bisedimeve serioze për paqen për herë të parë në një gjeneratë.”

Nëse dhe kur bisedimet fillojnë me seriozitet, qeveria afgane ka frikë se talebanët mund të kërkojnë ndryshime gjithëpërfshirëse të kushtetutës afgane ose një përmbledhje të të drejtave civile.

Më 19 gusht Trump premtoi se, edhe pas largimit të trupave, Amerika do të linte pasuri të inteligjencës “shumë domethënëse” në Afganistan.

Por “Ne nuk po luftojmë një luftë atje”, deklaroi  Trump në 29 gusht. “Ne jemi thjesht policë.”