MENU
klinika

Falë Rusisë...

Polonia, anëtarja më e rëndësishme e NATO-s?

07.09.2019 - 15:37

Republika e Polonisë po bëhet me shpejtësi anëtare kritike e Aleancës së NATO-s në përpjekjet e saj në rritje për të shmangur kërcënimet ushtarake ruse dhe për të kundërshtuar përpjekjet e Moskës për të shkatërruar demokracinë evropiane.

Polonia po shpenzon më shumë para për sa i përket një përqindje të PBB-së sesa vendet e tjera të NATO-s. Ushtria polake ka një program serioz modernizimi që me kalimin e kohës premton ta bëjë atë një kundërpeshë serioze për ushtrinë ruse.

Kjo është arsyeja kryesore pse SHBA ka vendosur forca të rënda luftarake në atë vend dhe planifikon të rrisë ndjeshëm praninë e saj në vitet e ardhshme.

Vizita e kësaj jave nga zëvendëspresidenti i SHBA Pence në Poloni shërbeu për të përmirësuar edhe më tepër marrëdhëniet e sigurisë midis dy vendeve dhe për të sqaruar rolin në rritje të këtij të fundit në strategjinë e mbrojtjes së NATO-s.

Në fjalën e tij në Varshavë, Pence theksoi mënyrat e ndryshme me të cilat Polonia po forcohej si një kontribues i madh në sigurinë e NATO-s. Për shembull, ai theksoi se Polonia është një nga vetëm shtatë anëtarët e NATO-s që përmbush detyrimin e saj për të shpenzuar 2 përqind të PBB-së për mbrojtjen. Pence komplimentoi përpjekjen e ushtrisë polake për të marrë pajisje moderne nga Shtetet e Bashkuara, veçanërisht sistemin e mbrojtjes ajrore Patriot dhe Sistemin e Raketave të Larta të Artilerisë së Lëvizshmërisë.

Më e rëndësishmja nga të gjitha, zëvendëspresidenti njoftoi se Polonia dhe Shtetet e Bashkuara kishin arritur një marrëveshje për të rritur numrin e trupave amerikane që do të vendoseshin në atë vend nga 4,500 në 5,500.

Gjeografikisht, Polonia është vendi nga i cili NATO mund të luftojë më së miri kërcënimet ushtarake ruse për Evropën Lindore. Ajo i siguron Aleancës hyrjen e vetme në tokë në shtetet e Balltikut. Polonia kufizohet me Bjellorusinë dhe Ukrainën, një nga objektivat kryesorë të fushatës së Moskës për të dominuar rajonin.

Polonia dhe Lituania janë dy anëtarët e NATO-s, territori i të cilave kufizohet me atë të enklavës ruse të militarizuar të Kaliningradit. Në rast të agresionit të drejtpërdrejtë rus kundër Ukrainës, një përgjigje e NATO-s do të duhej të niste nga territori polak.

Polonia po ndërmerr hapa të mëdha për të modernizuar ushtrinë e saj.

Si anëtar i Bashkimit Evropian, Polonia shpesh ndihet e shtrënguar të blejë sisteme evropiane sesa të gjejë zgjidhje më efektive. Thënë kështu, Varshava vendosi të përvetësonte sistemin e mbrojtjes ajrore të Patriotëve të SHBA-së sesa një alternative evropiane.

Më e rëndësishmja nga të gjitha për të ardhmen e Aleancës, Polonia ka vendosur të mirëpresë një prani të konsiderueshme dhe në rritje ushtarake amerikane në territorin e saj.

SHBA do të paguajë kostot normale të operimit për forcat e vendosura në Poloni, por shpenzimet shtesë që lidhen me vendosjen e tyre do të paguhen nga Polonia.

Ka disa arsye politike dhe praktike që Uashingtoni ta konsiderojë një veprim të tillë, pasi do të theksonte edhe një herë angazhimin e SHBA për mbrojtjen e të gjithë NATO-s.

Përpjekjet aktuale polake dhe amerikane për të forcuar mbrojtjen konvencionale të NATO-s duhet të jenë vetëm hapat e parë në një përpjekje të vazhdueshme dhe bashkëpunuese për të përmirësuar aftësinë e Aleancës për të parandaluar agresionin e ardhshëm rus.

Dan Gouré, Ph.D., është një nënkryetar në qendrën e mendimit për kërkime të politikave publike Instituti Lexington.

National Interest

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Krijimi, zgjerimi, kërcënimet

70-vjetori i NATO-s dhe sfidat e aleancës