MENU
klinika

Reagimet e ekonomistëve

As marrëveshja nuk e ‘shpëton’ Britaninë…

13.10.2019 - 16:49

Ekonomia e Britanisë do të marrë vite për t’u rikuperuar, paralajmëruan ekonomistët këtë fundjavë.

Duke shpresuar se një marrëveshje me BE-në do të nënkuptojë një fillim të ri për biznesin, ekonomistët thanë se një rritje e dobët globale dhe zhvendosja e punëdhënësve nga Britania e Madhe mund të bëjnë që rimëmbja të jetë e vonuar deri në dekadën e ardhshme.

Prodhuesi japonez i makinave Nissan tha javën e kaluar se një Brexit pa marrëveshje do të vinte në rrezik fabrikën e saj në Mbretërinë e Bashkuar dhe 30,000 vende pune, shumica në veri-lindje.

Një marrëveshje si ajo që besohet të ishte propozuar nga kryeministri javën e kaluar do të dëmtonte gjithashtu prodhuesit, sipas një letre dërguar qeverisë nga përfaqësues të pesë sektorëve.

kolana e librave

Hapësira ajrore, automobilistike, kimike, ushqimore  dhe industritë farmaceutike, të cilat punësojnë 1.1 milion njerëz, paralajmëruan se vendimi i dukshëm i Boris Johnson për të mos iu ‘nënshtruar’ më institucioneve rregullatore të BE-së paraqiste një “rrezik serioz për konkurrencën”.

Pesë përfaqësuesit i thanë sekretarit të Brexit Steve Barclay dhe ministrit të Zyrës së Kabinetit Michael Gove për “dëmtimin që do të bëhej nga qasja e tanishme mbi divergjencën rregullatore”.

Prodhimi i brendshëm bruto është midis 2.5% dhe 3% (55bn dhe 66bn £) më poshtë se ku do të kishte qenë pa Brexit, sipas Institutit për Studime Fiskale.