MENU
klinika

Si trajtohen ato?

Cilat janë problemet më të zakonshme të të folurit?

07.10.2019 - 21:07

Shërbimet e rehabilitimit nevojiten nga njerëzit që kanë humbur aftësinë për të funksionuar normalisht, shpesh për shkak të një dëmtimi, goditjeje në tru, një infeksion, një tumori, operacioni ose një çrregullimi progresiv.

Afazi

Afazia është humbje e pjesshme ose e plotë e aftësisë për të shprehur ose kuptuar fjalët e folura ose të shkruara. Shpesh rezulton nga një goditje në tru ose nga një dëmtim tjetër i trurit që prek qendrën gjuhësore në tru .

Qëllimi i rehabilitimit është të krijojë mjetet më efektive të komunikimit. Për njerëzit me dëmtim të butë, një terapist i të folurit përdor një qasje që thekson idetë dhe mendimet sesa fjalët. Të tregosh një objekt ose figurë, gjestimi, nyjet dhe mbështetja në shprehjet e fytyrës shpesh janë të mjaftueshme për komunikimin bazë. Për njerëzit me dëmtim më të rëndë, një qasje stimulimi (përsëritur shpesh me fjalë për personin) dhe një qasje e programuar stimulimi (duke folur fjalë dhe duke paraqitur objekte që mund të preken dhe të shihen) ndihmojnë njerëzit të rimarrin disa aftësi për të përdorur gjuhë. Njerëzit me afazi mund të përdorin një letër ose tabelë fotografish për të komunikuar.

Kujdestarët e një personi me afazi duhet të jenë shumë të durueshëm dhe të kuptojnë zhgënjimin e personit. Kujdestarët gjithashtu duhet të kuptojnë se personi nuk është i dëmtuar mendor dhe nuk duhet të flitet në gjuhën e foshnjës, gjë që është fyese. Përkundrazi, kujdestarët duhet të flasin normalisht dhe, nëse është e nevojshme, të përdorin gjeste ose t’u drejtohen objekteve.

Disartria

Njerëzit nuk mund të artikulojnë fjalët normalisht sepse një pjesë e sistemit nervor që kontrollon muskujt e përdorur në të folur është i dëmtuar.

Qëllimet e rehabilitimit varen nga shkaku i disartrisë . Nëse shkaku është goditje në tru, një dëmtim i kokës ose operacion i trurit, qëllimi është rivendosja dhe ruajtja e të folurit. Nëse disartria është e butë, përsëritja e fjalëve ose fjalive mund të lejojë njerëzit të rifillojnë të përdorin muskujt e fytyrës dhe gjuhën për shqiptimin e saktë. Nëse disartria është e rëndë, njerëzit mund të mësohen të përdorin një letër ose tabelë fotografish ose një pajisje komunikimi elektronike me një tastierë dhe ekran mesazhesh (të shtypura ose ekran).

Nëse dysarthria është shkaktuar nga një çrregullim progresiv i sistemit nervor, siç është skleroza anësore amyotrofike (sëmundja ALS ose Lou Gehrig) ose skleroza e shumëfishtë, qëllimi i terapisë është të ruajë funksionin e të folurit për sa më gjatë të jetë e mundur. Njerëzve u mësohen ushtrime që rrisin kontrollin e gojës, gjuhës dhe buzëve dhe mësohen të flasin më ngadalë dhe të përdorin fraza më të shkurtra. Kontrolli i dobët i muskujve të frymëmarrjes mund t’i detyrojë njerëzit të marrin frymë në mes të një fjalie. Planifikimi i pikësimit në një fjali mund të ndihmojë. Bërja e ushtrimeve të frymëmarrjes gjithashtu mund të ndihmojë, ndonjëherë duke marrë frymë përmes pajisjeve ndihmëse, të cilat ndihmojnë në largimin e mukusit në rrugët e frymëmarrjes.

Apraksia verbale

Apraksia verbale është pamundësia për të prodhuar njësitë themelore të të folurit për shkak të një anomalie në fillimin, koordinimin ose renditjen e lëvizjeve të muskujve të nevojshëm për të folur. Apraksia verbale shpesh shkaktohet nga dëmtimi i trurit, si rezultat i një goditjeje në kokë ose dëmtim të kokës.

Një terapist mund t’i vërë njerëzit që të praktikojnë duke bërë modele të shëndosha pa pushim ose t’i mësojnë ata të përdorin melodinë natyrale dhe ritmin e frazave të zakonshme. Cdo frazë ka melodinë dhe ritmin e vet në varësi të gjendjes shpirtërore të folësit. Për shembull, “Mirëmëngjes! Si jeni?” ka një melodi dhe ritëm të veçantë kur folësi ndjehet i gëzuar se sa kur folësi po ndihet i shqetësuar . Terapisti inkurajon njerëzit me afraksi verbale të ekzagjerojnë melodinë natyrale dhe ritmin e frazave. Ndërsa njerëzit përparojnë, ekzagjerimi i melodisë dhe ritmit gradualisht tonifikohet.

Nëse apraksia është e rëndë, njerëzit mund të mësohen të përdorin një letër ose tabelë fotografish ose një pajisje komunikimi elektronike me një tastierë dhe ekran të mesazheve (të shtypura ose ekran).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sjelljet e çuditshme dhe të papërshtatshme

Kujdes! Mos injoroni simptomat e çrregullimeve të humorit