MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Sfidat e reja të Kinës

02.10.2019 - 12:25

Gjatë katër dekadave të fundit, Kina është integruar në rrjetet globale në tregti, financa, të dhëna dhe kulturë (përfshirë vlerat shoqërore, fenë dhe besimet politike).

Por, ndërsa Shtetet e Bashkuara ‘përqafojnë’ proteksionizmin, përparimi i vazhdueshëm në integrimin global do të kërkojë që Kina të rishikojë qasjen e saj.

Që nga vitet ’80, qasja e Kinës ndaj zhvillimit ka përqëndruar eksperimentimin dhe zbatimin në disa faza. Falë kësaj strategjie, në 2013, 12 vjet pas aderimit në Organizatën Botërore të Tregtisë, Kina u bë ekonomia më e madhe tregtare në botë (për mallrat).

Sa për tregjet financiare, udhëheqësit e Kinës kanë qenë të guximshëm për të siguruar që liberalizimi do të ndodhë vetëm kur shkëmbimet e brendshme dhe rregullat të jenë të forta dhe të besueshme sa duhet për të menaxhuar rreziqet përkatëse.

Falë kësaj qasje, pjesa e Kinës në borxhet globale dhe tregjet e kapitalit është rritur ndjeshëm. Në vitin 2004, Kina zinte 1.2% të tregut botëror të bonove, krahasuar me 42.2% për SHBA., 26.5% për Bashkimin Evropian dhe 18.7% për Japoninë. Në fund të vitit 2018, tregu i bonove të Kinës ishte zgjeruar për të përbërë 12.6% të totalit botëror, ndërsa Amerika ishte zvogëluar në 40.2%, BE në 20.9% dhe Japonia me 12.2%.

Megjithatë, Kina ka ende shumë punë për të bërë për integrimin. Për më tepër, pengesat për përparimin e vazhdueshëm janë domethënëse.

Për të vazhduar integrimin e Kinës në rrjetet globale, autoritetet do të duhet të kapërcejnë të paktën katër sfida kryesore strategjike.

Sfida e parë është borxhi, i cili është rritur më shumë se pesëfish në të gjithë ekonominë gjatë dekadës së fundit, dhe tani tejkalon 300% të PBB-së, të ngjashme me ato të vendeve të përparuara.

Kina gjithashtu do të duhet të përshtatet që të ketë një llogari rrjedhëse të ekuilibruar, pas dekadash si një vend i tepërt i madh. Kina tani duhet të sigurojë që daljet e kapitalit të saj janë afërsisht të balancuara me flukset e fondeve të huaja.

Sfida tjetër që Kina përballet qëndron në mjedisin e jashtëm miqësor, të formuar nga ankthet për fluksin e tepërt ose të pabarabartë të mallrave, kapitalit, të dhënave, njerëzve dhe kulturës. Askund nuk është kjo më e dukshme sesa në administrimin e Presidentit amerikan Donald Trump dhe sulmin e tij ndaj sistemit global të tregtisë, përfshirë një luftë tregtare përshkallëzuese me Kinën.

Konflikti i përshkallëzuar me SHBA bën presion të madh mbi strategjinë graduale të “zgjerimit” të Kinës.

Vetëm me veprime të guximshme, të zgjuara dhe inovative, politikëbërësit mund të sigurojnë që qytetet e Kinës të vazhdojnë të udhëheqin rrugën drejt një të ardhme më të hapur, të integruar, paqësore dhe të prosperuar.

Andrew Sheng, anëtar i Institutit të Azisë Global në Universitetin e Hong Kongut dhe anëtar i Këshillit Këshillimor të UNEP për Financat e Qëndrueshme, është një ish-kryetar i Komisionit të Sigurimeve dhe të ardhmes së Hong Kong-ut, dhe aktualisht është një profesor ndihmës në Universitetin Tsinghua në Pekin.

Xiao Geng, Presidenti i Institucionit Hong-Kong për Financat Ndërkombëtare, është një profesor dhe Drejtor i Institutit të Kërkimit të Rrugës së Mëndafshit Detar në Universitetin Peking HSBC Business School.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

70 vitet e progresit të Kinës