MENU
klinika

Historia e Anës

30 vite duhanpirëse, 52 vjeçe hoqa një mushkëri

28.11.2019 - 13:28

Aneta është nëna e tre fëmijëve. Ajo ka tre nipër e mbesa.

“Unë i dua ditët me familjen time”, thotë Aneta.

Ajo ka një lidhje të veçantë me mbesën e saj 10-vjeçare, e cila vazhdimisht i kërkonte të linte duhanin.

“Mbesa ime do të më thoshte, gjyshe, mos pi duhan; ju lutem mos pini duhan asnjë në këtë shtëpi.”

Aneta eksperimentonte me cigaret që adoleshente, duke pirë duhan herë pas here. Por deri në momentin kur mbushi 20 vjeç, ishte bërë një duhanpirëse e rregullt.

Kur ishte 50 vjeç, Aneta i kushtoi vëmendje këshillave të mbesës së saj dhe u largua nga ky ves pasi kishte pirë duhan për më shumë se 30 vjet.

pirja e duhanit-konica.al

Në moshën 52 vjeç, Aneta shkoi te mjeku sepse kishte vështirësi në frymëmarrje “U deshën vizita të shumta të mjekëve, të gjitha llojet e rrezeve X, dhe më pas një skanim PET / CT për të zbuluar kancerin e mushkërive.”

Kanceri ishte aq i përparuar sa që ishte e nevojshme të hiqte një nga mushkëritë e saj.

Operacioni ishte i suksesshëm në largimin e kancerit. Me kujdesin e saj të vazhdueshëm, mjekët zbuluan se Aneta kishte kancer oral disa vite më vonë. Kanceri ishte futur në nofullën e saj dhe u kërkua edhe një herë operacioni.

Sot, në moshën 57 vjeç, Aneta është pa kancer – dhe falënderuese. Besimi i saj i vendosur e ndihmon atë të merret me sfidat që kanë ardhur nga përvoja e saj. Ajo pëlqen të thur me grep, gatuaj dhe kalon kohë me të dashurit e saj.

duhanpirsat-konica.al

Ajo gjithashtu u jep mbështetje grupeve të ndërprerjes së duhanit.

“Unë flas me duhanpirësit dhe u bëj me dije se kjo mund t’ju ndodhë.”

Përmes fushatës së këshillave nga ish-duhanpirësit, Aneta dëshiron të ndihmojë të tjerët dhe përhap më tej mesazhin se pirja e duhanit është e rrezikshme dhe madje mund të jetë vdekjeprurës.