MENU
klinika

Kjo është arsyeja

Keni fryrje të syve gjatë gjithë ditës?

19.12.2019 - 18:40

Blefarospazma beninje thelbësore (BEB) është një çrregullim neurologjik progresiv i karakterizuar nga kontraktime të pavullnetshme të muskujve dhe spazma të muskujve të qepallës.

Është  një formë e dystonisë , një çrregullim i lëvizjes në të cilën kontraktimet e muskujve shkaktojnë mbyllje të qëndrueshme të qepallave, kërcitje ose lëvizje të përsëritura.

BEB fillon gradualisht me rritjen e shpeshtësisë së fryrjes së syve që shpesh shoqërohet me acarim të syve. Simptoma të tjera mund të përfshijnë rritjen e vështirësisë në mbajtjen e syve të hapur dhe ndjeshmërinë ndaj dritës. Në përgjithësi, spazmat ndodhin gjatë ditës, zhduken në gjumë dhe rishfaqen pas zgjimit.

Ndërsa gjendja përparon, spazma mund të intensifikohet, duke detyruar qepallat të qëndrojnë të mbyllura për periudha të gjata kohe, dhe duke shkaktuar kështu shqetësime të konsiderueshme vizuale ose verbëri funksionale. Është  e rëndësishme të theksohet se verbëria është shkaktuar vetëm nga mbyllja e pakontrollueshme e qepallave dhe jo nga një mosfunksionim i syve. BEB ndodh tek burrat dhe gratë, megjithëse është veçanërisht e zakonshme në gratë e moshës mesatare dhe të moshuar.

Trajtimi

Në shumicën e rasteve të BEB, trajtimi i zgjedhur është injeksion i toksinës botulinum i cili relakson muskujt dhe ndalon spazmat. Opsione të tjera të trajtimit përfshijnë ilaçe ose kirurgji – qoftë operacioni lokal i muskujve të syrit ose një operacion i stimulimit të thellë të trurit.

Me trajtimin e toksinës botulinum shumica e individëve me BEB kanë lehtësim të konsiderueshëm të simptomave. Edhe pse disa mund të pësojnë efekte anësore siç janë qepallat që varen , shikimi i paqartë ose i dyfishtë dhe thatësia e syve, këto efekte anësore zakonisht janë vetëm të përkohshme.

Gjendja mund të përkeqësohet ose zgjerohet në muskujt përreth; mbeten të njëjta për shumë vite; dhe, në raste të rralla, përmirësohen spontanisht.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Lexoni çfarë thonë studiuesit

Omega-3 për problemet e syrit?