MENU
klinika

Rrezik i lartë gjatë dimrit

Kujdes kur bëni ski, mund të verboheni

17.12.2019 - 15:50

Me ardhjen e dimrit, është koha për ski, rrëshqitje dhe patinazh në akull, por ndodh  edhe që verbëria e borës mund të godasë.

Verbërëria e borës është si djegia e diellit në sy. Është shkaktuar nga të njëjtat rrezet UV që ju japin atë djegie gjatë verës. Në rastin e verbërisë së dëborës, rrezet reflektohen nga dëbora dhe në sytë tuaj, sqaruan ekspertët nga Qendra Mjekësore Wexner e Universitetit Shtetëror të Ohio.

Kornea është cipa e jashtme e syrit. Mbulohet nga një shtresë e hollë qelizash që quhet shtresa epiteliale. Drita UV mund ta djeg këtë shtresë ashtu si djeg lëkurën .

Djegiet UV në kornea quhen photokeratit. Inflamacioni i shtresës epiteliale mund të rezultojë në vizion të paqartë. Kur kjo ndodh pasi të keni dalë jashtë në një ditë me dëborë të ndritshme, zakonisht quhet verbimi i borës.

Verbëria e borës mund të bëjë që sytë të djegin ,të keni  kruarje  ose dhimbje të forta. E njëjta gjendje mund të rezultojë nga të qenit në ujë ose plazh pasi rrezet UV pasqyrohen nga uji ose rëra. Photokeratit gjithashtu mund të ndodhë në lartësi të mëdha ku më pak dritë UV thithet nga atmosfera, vërejtën ekspertët në një njoftim për lajmet e qendrës mjekësore.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten është të përdorni syze mbrojtëse të dritës UV, tha ekipi i Shtetit Ohio. Mund të jenë ose syze dielli ose syze dëbore. Etiketa duhet të lexojë: “Bllokon 100% UV-A dhe UV-B”, ose “UV400”.

Nëse mendoni se keni verbëri të borës, së pari largohuni  nga dielli. Pastaj, shkoni tek një mjek sysh, këshilloi ekipi.

Photokeratit zakonisht largohet vetvetiu brenda dy ditësh. Derisa të ndodhë, rrini larg diellit. Gjithashtu, mos vini lente kontakti, shtuan ata.

Trajtimet e zakonshme përfshijnë lot artificial, fasha të ftohta dhe qetësues kundër djegies .