MENU
klinika

"Nuk kisha asnjë simptomë të sëmundjes"

“Kujdesi mjekësor më shpëtoi jetën” Meli rrëfenë historinë e saj

17.12.2019 - 16:17

Kujdesi i duhur mjekësor i vazhdueshëm mund të ndihmojë fëmijët dhe të rriturit me një defekt të lindur të zemrës (CHD) të jetojnë sa më shëndetshëm. Meli lindi me një CHD.

Lexoni historinë  për të mësuar se si angazhimi i saj për kujdesin gjatë gjithë jetës për CHD e ka ndihmuar atë të jetojë një jetë të shëndetshme.

Emri im është Meli dhe unë jam një e mbijetuar nga defekti i lindur i zemrës (CHD). Kam lindur me stenozë aortike, valvul bicuspidike. Kjo do të thotë që valvula e aortës, valvula e zemrës që kontrollon rrjedhën e gjakut nga zemra  në aortë, ishte e ngushtë dhe kishte vetëm dy fletë, në vend të tre fletëve  normale. Kjo gjendje ndikoi në mënyrën e rrjedhjes së gjakut nga zemra në pjesën tjetër të trupit .

Edhe pse nëna ime e dinte që kisha një CHD që kur isha fëmijë, unë nuk isha në dijeni që kisha ndonjë problem të zemrës deri në klasën e 6-të kur po merrja pjesë në orën e edukimit fizik. Unë papritmas u mërzita dhe kalova në aritmi .

Pikërisht atëherë filloi kujdesi kardiak. Procedura e parë ishte krijimi i një kateteri të zemrës për të ndihmuar në rrjedhjen e gjakut nëpër zemër . Menjëherë pasi bëra 12-vjeç,  bëra një operacion në zemër për të riparuar valvulën aortale. Gjatë gjithë pjesës tjetër të adoleshencës, kam pasur kontrolle të rregullta me kardiologun  (mjekun e zemrës).

Kur isha gati 20-vjeç, bëra një operacion të dytë në zemër – këtë herë, duhej të zëvendësoja valvulën e aortës. Mua mu dha mundësia e një valvulë derri ose një valvule njerëzore , e cila ishte një procedurë e re në fund të viteve 1980. Hulumtimi i fundit kishte treguar që valvula njerëzore do të mbahej më mirë gjatë shtatëzanive  dhe potencialisht do të zgjaste më shumë sesa opsioni i valvulave të derrit. Prandaj, unë vendosa ta  zëvendësoj me valvulën njerëzore. Kirurgjia shkoi mirë.

Pas pak, fillova një karrierë që e doja shumë dhe takova burrin tim. Kam pasur dy shtatzëni të shëndetshme që rezultojnë në dy fëmijë të shëndetshëm.

Kur djali i vogël ishte 3-vjeç, unë bëra operacionin e tretë në zemër për të zëvendësuar përsëri valvulën e aortës. Këtë herë, një zemër mekanike u vendos në vend të saj . Përsëri, bëra mirë me këtë procedurë. Më duhej të filloja të merrja disa ilaçe për të më ndihmuar, por në përgjithësi u drejtova në një jetë normale, të shëndetshme dhe u ndjeva mirë.

Pastaj, në një nga kontrollet e mia vjetore kardiake, doktori  zbuloi se kisha aq shumë mbërthim indesh të mbresë në valvulën mekanike sa nuk funksiononte. Nuk kisha simptoma. Unë u diagnostikova vetëm sepse bëja  vizitën  vjetore te  kardiologu . Pak kohë më vonë ,  bëra operacionin e 4-të dhe shpresoj që ta zëvendësoj përsëri atë valvul.

Përvoja ime nënvizon rëndësinë e kujdesit të vazhdueshëm për të gjithë pacientët me CHD. CHD-të nuk “rregullohen”  përgjithmonë. Kujdesi i vazhdueshëm mjekësor është kritik.