MENU
klinika

Studimi

‘Mikrobet’ e fëmijëve shkaktar për astmën?!

27.12.2019 - 10:53

Mikrobet që jetojnë në rrugët e sipërme ajrore të një fëmije mund të lidhen me sulme të rënda astme, sugjerojnë studime të reja.

Për prindërit, është një skenë shumë e njohur: Kollë në dukje e padëmshme e një fëmije shpejt shkallëzohet në vështirësi në frymëmarrje, gazra dhe një nevojë urgjente për trajtim . Astma është sëmundja kryesore kronike tek fëmijët dhe shkaku i tretë më i zakonshëm i shtrimit në spital midis atyre nën  moshën 15 vjeç, sipas Fondacionit Astma dhe Alergjia e Amerikës.

Tani, një studim i ri zbuloi një lidhje midis krizave të astmës tek fëmijët dhe përbërjes së mikrobiomës së rrugës së sipërme, bashkësive të organizmave mikroskopikë që përfshijnë bakteret.

“Në të ardhmen, dëshirojmë të kuptojmë nëse bakteret e rrugëve të sipërme ajrore mund të luajnë një rol kauzal në ashpërsinë e simptomave të astmës”, tha autori i studimit, Dr. Yanjiao Zhou, i cili kreu studimin në Uashington University School of Medicine në St. Louis . Ajo tani është një profesore asistente e mjekësisë në UConn Health në Farmington.

Zhou dhe kolegët e saj mblodhën të dhëna për 214 fëmijë të moshës shkollore që ishin pjesë e një prove klinike. Pjesëmarrësit kishin astmë të butë deri të moderuar që po trajtoheshin me kortikosteroide thithëse të përditshme.

Mostrat e hundës u mblodhën dy herë – një herë kur astma ishte nën kontroll, dhe përsëri kur fëmijët kishin shenjat e një krize në zhvillim, atë që hetuesit e quajtën “zona e verdhë”.

Studiuesit thanë që fëmijët që kishin shenja paralajmëruese të hershme për një krizë  kishte më shumë të ngjarë të kishin baktere të lidhura me sëmundjen që kolonizojnë rrugët e sipërme të frymëmarrjes – posaçërisht, Stafilokoku, Streptokoku dhe Moraxella.

Në të kundërt, në momentet kur astma  ishte e kontrolluar mirë, rrugët e ajrit  përmbanin baktere të mira, kryesisht Corynebacterium dhe Dolosigranulum, raportuan studiuesit. Gjetjet e tyre u botuan në 16 dhjetor në revistën Nature Communications. Ky fokus relativisht i ri i hulumtimit të frymëmarrjes pason studime të gjera mbi popullsinë e baktereve të zorrëve.

“Ne e dimë se disa faktorë [mjedisorë] mund të ndikojnë në mikrobin e zorrëve, përfshirë dietën dhe përdorimin e tepërt të antibiotikëve,” tha Zhou. Faktorë të tjerë – përfshirë lindjen vaginale dhe ushqyerjen me gji – besohet se ndikojnë në mikrobiomën e një fëmije që nga lindja. Të dy i ekspozojnë foshnjat tek bakteret e zorrëve stimuluese imune të nënave të tyre. “Ne dimë më pak për atë që kontrollon mikrobiomën e rrugës së sipërme të frymëmarrjes “, tha Zhou.

Ndërsa studimi i fundit lidhi disa baktere të rrugëve të sipërme të rrugëve të frymëmarrjes me rezultate të mira të astmës dhe baktere të tjera me shfaqjen  akute të krizës , ajo nuk mund të dëshmojë shkak-pasojë. Studiuesit thanë që ata nuk ishin në gjendje të përcaktojnë nëse ndryshimet në mikrobiomë çuan aktivitetin e astmës, apo nëse infeksioni viral shkaktoi ndryshime në mikrobiomë. Ata shpresojnë se studimet e ardhshme do të jenë në gjendje t’i përgjigjen kësaj pyetjeje dhe ndoshta të çojnë në mundësi të përmirësuara të trajtimit.

“Mikrobioma e rrugëve të frymëmarrjes mund të jetë një ndarje përkatëse që përcakton kontrollin e astmës tek fëmijët”, tha autori i vjetër Dr. Avraham Beigelman, drejtor i Institutit Kipper të Alergjisë dhe Imunologjisë në Tel Aviv.

“Nëse vërtetohet në studime shtesë mekanike, ne mund të jemi në gjendje të zhvillojmë trajtime inovative të astmës që synojnë mikrobiomën e rrugëve të frymëmarrjes.