MENU
klinika

Rreziqet për shëndetin

Mungesa e kaliumit shkakton goditje në tru?!

20.12.2019 - 16:00

Kaliumi është i nevojshëm për funksionimin normal të të gjitha qelizave.

Rregullon rrahjet e zemrës, siguron funksionimin e duhur të muskujve dhe nervave, dhe është jetik për sintetizimin e proteinave dhe metabolizimin e karbohidrateve.

Mijëra vjet më parë, kur njerëzit bredhin  duke u grumbulluar dhe gjuajtur, kaliumi ishte i bollshëm në dietë, ndërsa natriumi ishte i pakët. E ashtuquajtura dietë paleolitike dha rreth 16 herë më shumë kalium sesa natriumi. Sot, shumica e njerëzve mezi marrin gjysmën e sasisë së rekomanduar të kaliumit në dietat e tyre. Dieta mesatare përmban rreth dy herë më shumë natrium sesa kaliumi, për shkak të mbizotërimit të kripës së fshehur në ushqime të përpunuara ose të përgatitura, për të mos përmendur mungesën e kaliumit në ato ushqime. Ky çekuilibër, i cili është në kundërshtim me mënyrën e evolucionit të njerëzve, mendohet se është një kontribues i madh i presionit të lartë të gjakut, i cili prek një në tre të rritur .

Rekomandimi adekuat i marrjes për kalium është 4,700 mg. Bananet shpesh vlerësohen si një burim i mirë i kaliumit, por frutat e tjerë (të tilla si kajsi dhe lëng portokalli) dhe perime (si kungulli dhe patatet) përmbajnë gjithashtu këtë lëndë ushqyese shpesh të lëna pas dore.

Efekti i kaliumit në presionin e lartë të gjakut

Dietat që theksojnë marrjen më të madhe të kaliumit mund të ndihmojnë në mbajtjen e presionit të gjakut në një gamë të shëndetshme, krahasuar me dietat me kalium të varfër.

Studimi DASH (Afrime Dietike për të Ndaluar Hipertensionin) krahasoi tre regjime. Dieta standarde, duke përafruar ato që hanë shumica e njerëzve përmbante një mesatare prej 3.5 servirjesh ditore të frutave dhe perimeve, të cilat siguronin 1,700 mg kalium në ditë. Kishte dy dieta krahasimi: një dietë e pasur me fruta dhe perime që përfshinte mesatarisht 8,5 servirje ditore të frutave dhe perimeve, duke siguruar 4,100 mg kalium në ditë, dhe një dietë “kombinimi” që përfshinte të njëjtat 8.5 servirje frutash dhe perime plus produkte qumështi  me pak yndyrë dhe sheqer të reduktuar dhe mish të kuq.

Tek njerëzit me presion normal të gjakut, dieta e pasur me fruta dhe perime uli presionin e gjakut me 2.8 mm Hg (në leximin sistolik) dhe 1.1 mm Hg (në leximin diastolik) më shumë se sa dieta standarde. Dieta e kombinuar uli presionin e gjakut me 5.5 mm Hg dhe 3.0 mm Hg më shumë se dieta standarde. Tek  njerëzit me presion të lartë të gjakut, dieta e kombinuar uli presionin e gjakut edhe më shumë, deri në 11 mm Hg në presionin sistolik të gjakut dhe 5.5 mm Hg në presionin diastolik.

Rreziku i kaliumit dhe goditjes në tru

Presioni i lartë i gjakut është një faktor kryesor rreziku për goditje, kështu që nuk është për t’u habitur që kaliumi më i lartë shoqërohet gjithashtu me një incidencë më të ulët në goditje. Një studim i ardhshëm që pasoi më shumë se 43,000 burra për tetë vjet zbuloi se burrat që konsumonin sasitë më të larta të kaliumit dietik (një mesatare prej 4,300 mg në ditë) ishin 38% më pak të predispozuar për të patur një goditje në tru, krahasuar me të tjerët  mesatarja e të cilëve ishte  vetëm 2,400 mg në ditë. Sidoqoftë, një studim i ngjashëm i ardhshëm që pasoi më shumë se 85,000 gra për 14 vjet gjeti një lidhje më modeste midis konsumit të kaliumit dhe rrezikut të goditjeve. Hulumtimet shtesë i kanë mbështetur më së shumti këto gjetje, me provat më të forta për të mbështetur një diete të lartë në kalium te njerëzit me presion të lartë të gjakut .

Rekomandime

Mundohuni të hani më shumë prodhime. Konsumimi më i lartë i kaliumit nga ushqimet, veçanërisht frutat dhe perimet, mund të ulin presionin e gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve.

Asnjëherë mos merrni suplemente kaliumi pa recetën e mjekut, pasi kjo lehtë mund të shkaktojë nivele të larta të kaliumit në gjak që janë të rrezikshëm.

Kushtojini vëmendje përmbajtjes së kaliumit si  zëvendësues i kripës, pasi mund të jetë i lartë.