MENU
klinika

A është e trashëgueshme?

“Nëna ime ka fibromialgji dhe unë kam të njëjtat simptoma…”

12.12.2019 - 16:56

Fibromialgjia, një gjendje kronike dhimbjeje që prek shumë njerëz, mund të trashëgohet në familje.

Fibromialgjia është një çrregullim që karakterizohet nga dhimbje të përhapura muskulore dhe të shoqëruara me çështje të lodhjes, gjumit, kujtesës dhe gjendjes shpirtërore. Studiuesit besojnë se Fibromialgjia forcon ndjesitë e dhimbshme duke ndikuar në mënyrën se si truri përpunon sinjalet e dhimbjes.

Simptomat ndonjëherë fillojnë pas një traume fizike, operacionit, infeksionit ose stresit të rëndësishëm psikologjik. Në raste të tjera, simptomat gradualisht grumbullohen me kalimin e kohës pa asnjë ngjarje të vetme nxitëse.

Në fakt, një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për fibromialgjinë është një histori familjare e çrregullimit. Fibromialgjia është e njohur ndonjëherë që prek shumë anëtarë të së njëjtës familje. Rreziku rritet nëse keni një të afërm të shkallës së parë – prind, vëlla, motër ose fëmijë – me këtë gjendje .

Një studim i vitit 2004 në revistën Arthrit & Rheumatology zbuloi se të afërmit e shkallës së parë të një personi me fibromialgji kishin 8.5 herë më shumë të ngjarë të kishin fibromialgji sesa të afërmit e shkallës së parë të personave me artrit reumatoid.

Ekspertët mendojnë se ky mund të jetë rasti sepse një rajon specifik i kromozomit duket se është i përfshirë në rrezikun e fibromialgjisë. Sidoqoftë, ndërsa gjenet tuaja mund t’ju rrezikojnë më shumë nga fibromialgjia, faktorët mjedisorë gjithashtu mund të jenë në lojë.

Nëse dyshoni se mund të keni fibromialgji, vizitoni mjekun . Diagnoza do të marrë parasysh nëse keni dhimbje të përhapura në trup, veçanërisht në zona specifike që preken në mënyrë tipike nga fibromialgjia, përfshirë pjesën e pasme të kokës, bërrylat, gjunjët, ijet, supet, shpinën dhe pjesën e sipërme të kraharorit .

Mjeku gjithashtu do të dëshirojë të dijë nëse jeni duke përjetuar simptoma të tjera të zakonshme të fibromialgjisë, të tilla si lodhje dhe probleme me gjumin dhe përqendrimin.