MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni 1 javë para operacionit?

Rehabilitimi është çelësi i një shërimi të shpejtë

17.12.2019 - 15:56

“Trajnimi” për operacionin mund të përmirësojë rezultatet e të moshuarve dhe të zvogëlojë kostot e trajtimit , thotë një studim i ri.

Studimi përfshiu 523 pacientë në Michigan, në moshë mesatare 70 vjeç, të cilët ushtroheshin , hanin një dietë të shëndetshme dhe praktikuan teknika të zvogëlimit të stresit për të paktën një javë para një operacioni të madh. Është një proces, të cilin studiuesit e quajtën prehabilitim, ose prehab për pak kohë.

Këta pacientë u krahasuan me një grup kontrolli prej 1,046 pacientësh që kishin të njëjtat operacione në të njëjtat spitale, por nuk bënë prehab.

Pacientët e studiuar kishin lloje të ndryshme të operacioneve të kraharorit / zemrës dhe barkut në 21 spitale në Michigan. Në krahasim me grupin e kontrollit, pacientët me prehab kishin më të shkurtër qëndrimin në spital (një mesatare gjashtë ditë përkundrejt disa ditëve). Dy të tretat shkuan drejt e në shtëpi nga spitali, krahasuar me 57% të grupit të kontrollit.

Pagesat e trajtimeve  ishin më të ulëta në mesin e pacientëve me prehab  – përfshirë objektet e infermierisë  dhe kujdesin shëndetësor në shtëpi , sipas studimit të publikuar në internet 5 dhjetor në Gazetën e Kolegji Amerikan i Kirurgëve.

kirurgji
kirurgji

“Prehabilitimi është i mirë për pacientët, mjekët  dhe pacientët “, tha bashkëautori i studimit Dr. Michael Englesbe, një kirurg transplantimi në Universitetin e Miçiganit. “Ne besojmë se çdo pacient duhet të stërvitet për një operacion të madh. Është si të zhvillosh një garë 5KM : Duhet të përgatitesh.”

Prehab rrit më së shumti mirëqenien dhe aftësinë e një pacienti për t’i bërë ballë stresit të operacionit, tha Englesbe në një njoftim për lajme.

Hulumtimet e mëparshme të gjetura rreth prehab sigurojnë një numër përfitimesh, duke përfshirë një shkallë më të ulët të komplikimeve postoperative dhe kthim më të shpejtë në funksionimin normal.

“Prehab ka fituar vrull gjatë 10 viteve të fundit. Më shumë kirurgë dhe klinikë të tjerë po vlerësojnë përfitimet e tij,” tha Englesbe. “Sidoqoftë, fizibiliteti dhe vlera e zbatimit të gjerë të prehabilitimit jashtë mjedisit kërkimor ishin të panjohura.”

Ai tha se çdo pacient i planifikuar për një operacion të madh – jo vetëm ata me rrezik të lartë – duhet të pyesi mjekun për një program prehab.