MENU
klinika

Ja cilat janë

6 këshilla për t’i ruajtur frutat dhe perimet më gjatë

10.01.2020 - 12:59

Ndonjëherë kur shkoni për të blerë sende ushqimore, entuziazmoheni dhe hidhni pak nga gjithçka në karrocën tuaj. Frutat dhe perimet vazhdojnë të piqen dhe, për fat të keq, ju përfundoni duke hedhur shumë nga ato që keni blerë sepse nuk janë më në gjendje të konsumohen.

 

Ruajtja e duhur e ushqimit mund t’ju kursejë para dhe të parandalojë që frutat dhe perimet tuaja të prishen shpejt. Është e rëndësishme që të merrni parasysh klimën e vendit ku jetoni, sepse kjo gjithashtu mund të ndikojë në pjekurinë e ushqimit. Sa më i lagësht dhe i nxehtë të jetë vendi, aq më e rrezikshme është për disa perime.

 

Ne po ndajmë me ju disa këshilla të dobishme për t’i bërë ushqimet tuaja që të qëndrojnë të freskëta shumë më gjatë.

 

  1. Mbështillni bishtat e bananeve me letër plastike ose alumini

Bananet prodhojnë gaz etileni gjatë periudhës së pjekurisë së tyre. Duke i mbuluar kërcellin me letër plastike ose alumini, mund ta parandaloni që ajo të përhapet në pjesët e tjera të frutave, duke parandaluar që fryti të zbutet shumë shpejt.

Do t’i mbajë të freskëta për 4-5 ditë.

  1. Vendosni qepët në çorape prej najloni,

Shumë lagështi mund të bëjë që qepët të kalben brenda një kohe të shkurtër. Është më mirë t’i mbani në një vend të freskët me pak dritë. Mund t’i vendosni në çorape najloni ose në çorape që kanë vrima dhe t’i varni për t’i mbajtur më mirë.

Periudha e ruajtjes së tyre mund të zgjatet deri në 6-8 muaj.

  1. Hudhra pëlqen vendet e errëta me pak lagështi .

Mënyra ideale për të ruajtur hudhrat është mbajtja e tyre në një enë ose një qese letre që është në një vend të errët dhe të thatë.

 

Nëse i mbani të paprekura hudhrat ato mund të zgjasin deri në 2 muaj. Nëse ndani kokrrat, koha e ruajtjes së tyre shkurtohet në 3 deri në 10 ditë.

  1. Majdanoz, borzilok dhe asparagus

Vendosni bishtat në një enë me ujë dhe lërini ato në temperaturën e dhomës (pa i larë).

Nëse nuk doni t’i vendosni ato në frigorifer, është e rëndësishme t’i mbani në ujë, ashtu si do të bëni me një lule.

Në gjendje të mirë, ato mund të zgjasin nga 4 deri në 5 ditë.

  1. Mbani patatet në një vend të errët dhe të freskët.

Shmangni vendosjen e tyre në qese plastike. Është më mirë t’i vendosni në vend të tyre qese letre ose rrjetë. Një tjetër mundësi për t’i ruajtur ato mund të jetë një kuti me rrjeta që është e mbuluar me gazetë ose letër thithëse në pjesën e poshtme.

Të ruajtura siç duhet, patatet e papërpunuara do të zgjasin 1 deri në 2 javë.

  1. Avokadot e pa pjekura,

Nëse avokadot janë jeshile, vendosja e tyre në frigorifer do të ndalojë procesin e pjekjes. Ju duhet t’i mbështillni me gazetë dhe t’i vendosni brenda një qese letre. Nëse dëshironi që ata të piqen edhe më shpejt, vendosni një banane brenda çantës.

Me qese: duhen 3 deri në 5 ditë për t’u pjekur

Pa një qese: ato zgjasin deri në 7 ditë

Qese dhe banane: 2-3 ditë

të ndryshojë nga 3 javë në 2 muaj, në varësi të sa të pjekur janë kur blihen.

 

 

 

Këshilla për të ulur shanset e prekjes nga dementia

Plakja e trurit, 5 mënyra si të parandaloni rrezikun!

Ul kolesterolin dhe mbron shëndetin e zemrës

Cili është fruti që duhet të hani më shpesh

Ekspertët tregojnë rreziqet që i kanosen shëndetit

Pse nuk duhet ta merrni celularin me vete në tualet?