MENU
klinika

Ja cilat janë

7 gabime që na shkatërrojnë dhëmbët pak nga pak

25.01.2020 - 13:24

Përafërsisht 2.4 miliardë njerëz vuajnë nga prishja e dhëmbëve. Ne mund të bëjmë gabime të përditshme në lidhje me kujdesin e duhur për dhëmbët tanë.

 

Gjëra të tilla çojnë në sëmundje dentare dhe humbje parash.

  1. Injorimi i një erë të keqe që vjen nga goja juaj

Një erë e keqe nga goja juaj mund të nënkuptojë higjenën e dobët ose sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Ndonjëherë ne nuk vërejmë një erë të pakëndshme, por njerëzit me të cilët ju flisni mund ta nuhasin atë.

  1. Pirja pas larjes

Po, sigurisht, ju do të hani dhe pini pasi të keni larë dhëmbët në mëngjes. Por është e rëndësishme që aroma e furçës së dhëmbit tuaj të jetë aroma e fundit e ditës. Edhe pirja e çajit pak para se të flini mund të ndikojë negativisht në dhëmbët tuaj.

  1. Shpëlarja e dhëmbëve pas larjes

Pasi të keni larë dhëmbët, mund ta shpëlani gojën me ujë. Por mos e gëlltitni! Ky zakon zvogëlon prishjen e dhëmbëve deri në 25%.

  1. Larja e dhëmbëve për 30 sekonda

Të shpenzoni vetëm 30 sekonda në dhëmbë tuaj çdo ditë vështirë se mund të çoni në një rezultat të mirë. Mund të shkaktojë zgavra dhe probleme të tjera dentare. Ekziston një rregull për të kaluar të paktën 30 sekonda për larjen e gojës. Në thelb, janë 2 minuta për tërë gojën.

  1. Pastrimi i dhëmbëve fort

Kur bëhet fjalë për pastrimin e dhëmbëve, ju mund t’i pastroni ato shumë fort. Fatkeqësisht, duke bërë këtë ju mund të dëmtoni vetëm smaltin tuaj dhe t’i bëni dhëmbët tuaj  të ndjeshëm. Është gjithashtu e rëndësishme të zgjidhni furçën e duhur të dhëmbëve që ju përshtatet. Është më mirë të këshilloheni me dentistin tuaj.

  1. Shpëlarja e dhëmbëve menjëherë pas vaktit

Ju lutemi vini re se larja e dhëmbëve menjëherë pas ngrënies mund të ndikojë negativisht në smaltin tuaj, veçanërisht nëse keni konsumuar diçka  me acid. Ju duhet të shmangni larjen e dhëmbëve tuaj për rreth 30 minuta.

  1. Mos ndryshimi i furçës së dhëmbit

Normalisht, rekomandohet që të ndryshoni furçën e dhëmbëve çdo 3 muaj, sipas studiuesve. Në këtë rast, larja juaj do të jetë produktive dhe secila nyje do të pastrohet.