MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku

Fëmija mban bërrylin të përkulur dhe pëllëmbët drejtuar nga trupi?

21.01.2020 - 17:52

Një bërryl i tërhequr (i njohur gjithashtu si bërryl i infermierit) është një dëmtim i zakonshëm dhe i dhimbshëm, përgjithësisht, midis fëmijëve nën katër vjeç, por herë pas here më i madh.

Ndodh kur bërryli zhvendoset ose rrëshqet nga kyci i tij. Kjo ndodh sepse nyja e bërrylit të fëmijës është mjaft e lirshme për tu ndarë kur krahu  tërhiqet në gjatësi të plotë (ndërsa ngrihet, shtrihet , ose tundet nga dora ose kyç i dorës, ose nëse bie mbi krahun e shtrirë). Indi i afërt rrëshqet në hapësirën e krijuar nga shtrirja dhe bllokohet derisa nyja  të kthehet në pozicionin normal.

Lëndimi i bërrylit të infermierit zakonisht nuk shkakton ënjtje, por fëmija do të ankohet që bërryli i dhemb, ose të qajë kur të lëviz krahun. Një fëmijë zakonisht do ta mbajë krahun afër anës, me bërrylin pak të përkulur dhe pëllëmbë drejtuar drejt trupit. Nëse dikush përpiqet të rregullojë bërrylin ose ta kthejë pëllëmbën lart, fëmija do të rezistojë për shkak të dhimbjes.

Trajtimi

Ky dëmtim duhet të trajtohet nga një pediatër ose një mjek tjetër i trajnuar i kujdesit shëndetësor. Meqenëse dhimbja në bërryl gjithashtu mund të jetë për shkak të një frakture, pediatri  mund të ketë nevojë të marrë parasysh këtë përpara se bërryli të “ulet” ose të vendoset përsëri në vend.

kolana e librave

Mjeku do të kontrollojë zonën e dëmtuar për ënjtje dhe butësi dhe çdo kufizim të lëvizjes. Nëse dyshohet një dëmtim tjetër nga bërryl i infermierit, mund të bëhen rrezet X. Nëse nuk vërehet thyerje, mjeku do të lëvizë, kthejë dhe përkul krahun butësisht për të lëshuar indin e bllokuar dhe të lejojë bërrylin të kthehet në pozicionin normal. Pasi ta ketë zhvendosur bërrylin përsëri në vend, fëmija në përgjithësi do të ndiejë lehtësim të menjëhershëm dhe brenda pak minutash duhet ta përdorë krahun normalisht pa ndonjë shqetësim.

Herë pas here, mjeku mund të rekomandojë një fashë për rehati për dy ose tre ditë, veçanërisht nëse kanë kaluar disa orë para se dëmtimi të trajtohet me sukses. Nëse dëmtimi ka ndodhur disa ditë më parë, mund të përdoret një mbështetje e fortë ose allci për të mbrojtur nyjen për një deri në dy javë.

Parandalimi

Bërryli i infermierit mund të parandalohet duke mos tërhequr ose ngritur fëmijën me duar ose kyçet e dorës, ose duke e rrahur atë nga krahët. Në vend të kësaj, ngrini fëmijën  duke i kapur trupin nën krahë.