MENU
klinika

Çfarë duhet të keni më shumë kujdes

Kujdesi i kordonit kërthizor të foshnjës

07.01.2020 - 17:10

Ju do të duhet të mbani gungën e kordonit të kërthizës të pastër dhe të thatë ndërsa rrallohet dhe përfundimisht bie. Për ta mbajtur kordonin të jetë i thatë, lagni nga pak  fëmijën me sfungjer më mirë sesa ta zhytni atë në një vaskë me ujë.

Mbajeni gjithashtu pelenë të palosur nën kurriz për të mos urinuar ujin që lahet . Ju mund të vini re disa pika gjaku në pelenë kur bie trungu; kjo eshte normale. Por nëse kordoni rrjedh gjak në mënyrë aktive, telefononi menjëherë mjekun e foshnjës . Nëse trungu infektohet, do të kërkojë trajtim mjekësor.

Megjithëse një infeksion është mjaft i rrallë, kontaktoni mjekun nëse ndonjë nga këto shenja është e pranishme:

Shkarkim i verdhë që lëshon erë të keqe nga kordoni

Lëkura e kuqe rreth bazës së kurrizit

Qan  kur prekni kordonin ose lëkurën ngjitur me të

Trungu i kordonit të kërthizës duhet të thahet dhe të bjerë kur fëmija është tetë javë

 Nëse mbetet përtej asaj kohe, mund të ketë çështje të tjera që duhen kontrolluar. Shikoni mjekun e foshnjës nëse kordoni nuk është tharë dhe rënë nga koha kur fëmija është dy muajsh.

Granuloma kërthizore

Ndonjëherë në vend të tharjes plotësisht, kordoni do të formojë një granuloma ose një masë të vogël të kuqërremtë të indit mbresë që mbetet në butonin e barkut pasi kordoni i kërthizës të ketë rënë. Kjo granulomë do të kullojë një lëng të verdhë të lehtë. Kjo gjendje zakonisht do të zhduket për rreth një javë, por nëse jo, pediatri mund të ketë nevojë të djegë (cauterize) indin kokrrizor.

Hernia kërthizore

Nëse zona e kërthizës së foshnjës  duket se shtrihet jashtë kur ai qan, ai mund të ketë një hernie të kërthizës — një vrimë të vogël në pjesën muskulare të murit të barkut që lejon që indet të fryhen kur ka presion brenda barkut (p.sh., kur fëmija qan).

Kjo nuk është një gjendje serioze, dhe zakonisht shërohet vetvetiu në dymbëdhjetë deri në tetëmbëdhjetë muajt e parë. Në rast të pamundur që nuk shërohet, vrima mund të duhet të mbyllet kirurgjikisht. Prekja e kësaj zone ose vendosja e një “tapi” mbi këtë zonë mund të jetë e dëmshme.