MENU
klinika

Eleminimi i barrierave të Amerikës

Lindja po mendon të “rrëzojë nga froni” dollarin

19.01.2020 - 12:32

Kina, Rusia dhe të tjerët nuk duan të mbështeten në financat e larta amerikane.

Më 15 janar, Amerika dhe Kina nënshkruan fazën e parë të një marrëveshje tregtare që lehtëson tensionet, me Kinën duke rënë dakord të blejë 200 dollarë shtesë të produkteve amerikane për dy vjet. Mund të duket sikur paqja po shpërthen në marrëdhëniet ekonomike globale, por nën sipërfaqe pllaka tektonike e tregtisë po zhvendoset.

Fiksimi financiar i ‘muskujve’ të Amerikës përmes përdorimit të sanksioneve, tarifave dhe ndalimeve për firmat me listë të zezë nuk i ka shpëtuar vëmendjes së vendeve të tjera, të cilat kanë qenë duke forcuar përpjekjet për të shmangur globalizimin e dollarit.

Megjithëse këto mund të paralajmërojnë një sistem monetar ndërkombëtar më të balancuar, ato gjithashtu mbartin rreziqe për ekonominë botërore. Administrata Trump e ka kthyer fuqinë e saj financiare jo vetëm në Kinë, por edhe në Iran, Rusi dhe një mori të tjerash përfshirë madje edhe aleatë të tillë si Bashkimi Evropian dhe Turqia.

Sanksionet e fundit iraniane, të njoftuara javën e kaluar, do të japin më shumë dhimbje në një ekonomi tashmë të goditur nga raketa ekonomike që synojnë bankat, prodhimin e naftës dhe transportin.

Pra, qendra amerikane e dollarit është tregti globale që vendet e tjera e kanë pasur të vështirë për të bërë tregti, madje edhe mes vete, pa iu drejtuar monedhës, bankave dhe infrastrukturës së pagesave të Amerikës. Të paktën gjysma e të gjitha faturave tregtare janë në dollarë. Një shumicë e transaksioneve ndërkufitare përfundimisht pastrohen përmes New York.

Amerika filloi të përdorë sistemin e dollarit si një armë gjeopolitike me zell pas sulmeve të 11 shtatorit 2001. Presidenti Donald Trump e ka marrë këtë politikë në një nivel të ri intensiteti, duke përdorur sanksionet si mjetin e tij kryesor të politikës së jashtme dhe madje duke synuar aleatët me “sekondar “.  Sanksione që dënojnë këdo që bën tregti me shtetet në librat e këqij të Amerikës.

Fuqia e Amerikës në fund të fundit buron nga aftësia e saj për të ndaluar firmat të përdorin sistemin e saj financiar, duke i lënë ata të izoluar dhe të paaftë për të bashkëvepruar me shumicën e palëve. Shpesh efekti është fatal.

Masat për të eksploruar alternativa ndaj varësisë nga dollari përballë kësaj armiqësie janë të larmishme. Rusia ka zhvlerësuar ndjeshëm flukset e tregtisë, borxhin e huaj dhe asetet e saj bankare. Gjigandët e saj të energjisë kanë filluar të ndryshojnë kontratat në rubla.

Rusia, Kina, India dhe të tjerët po diskutojnë dhe nënshkruajnë marrëveshje bilaterale ose më të gjerë për të zgjidhur tregtinë në monedha kombëtare. Ata janë gjithashtu duke eksploruar alternativa për të shpejtuar, rrjetin mbizotërues të mesazheve të pagesave, mbi të cilat Amerika mashtron.

Ndërkohë, Evropa ka ndërtuar Instex, një shtëpi pastrimi, e cila mund të lejojë firmat e saj të tregtojnë me Iranin duke anashkaluar policët financiarë të Amerikës. Kërkimi për rrugë pune është dhënë një shtysë e mëtutjeshme nga revolucioni teknologjik që përshkon financat. Bankierët qendrorë nga Evropa në Kinë po rritin punën për monedhat dixhitale publike.

Këto mund të ndihmojnë në uljen e kostos së pagesave elektronike ndërkufitare, e cila është ende relativisht e lartë. Disa parashikojnë krijimin e kriptobasketeve të monedhave rezervë. Do të ishte e tepërt të thuash që këto nisma përbëjnë një kërcënim të menjëhershëm për dollarin. Instex ende nuk është përdorur; alternativat e shpejta nuk duhet të fitojnë tërheqje.

Pjesa e dollarit po vazhdon të merret me shumicën e masave (megjithëse në rezervat e Forex ka rënë nga rreth 70% në 60% që nga viti 2000). Vazhdon të shijojë efekte të forta në rrjet.
Pjesa më e ndërlikuar e financave globale, përfshirë një rrjet të madh të derivateve, janë përgjithësisht me bazë dollari.

Për më tepër, rivalët e mundshëm kanë pengesa. Euroja është e hobuar nga problemet strukturore dhe të qeverisjes, jo më pak se mungesa e një bashkimi të duhur bankar ose tregje në zonën e euros, dhe një mungesë, në raport me Amerikën, të pasurive financiare pa rrezik, siç janë paketat gjermane.

“Blockchains” nuk mund të kapërcejnë të metat e tilla. Juan gjithashtu ka pasur agime të rreme. Shtrëngimi i kontrolleve të kapitalit pas një përplasjeje financiare në 2015 bëri që parashikimet e zjarrit të paguanin dollarin deri në fillim të viteve 2020.

Sidoqoftë, është arritur një pikë infeksioni. Që kur Trump filloi të gjuajë rregulla financiare, objektivat e tij kanë shkuar thjesht duke u dashur të mos prishen nga dollari në të bëjnë diçka në lidhje me të, megjithëse me përvojë për shumicën. Është e vështirë të shihet që këto përpjekje po përmbyten, edhe nëse Amerika lehtësohet.

Një botë në të cilën dollari testohet nga disa anë do të jetë e paparashikueshme. Në një afat më të gjatë, më shumë ekuilibër midis monedhave rezervë globale mund ta bëjnë sistemin monetar global më pak të prekshëm nga shoku.

Dhe epërsia e tanishme e dollarit nuk është një e mirë e palejueshme për Amerikën: ajo shtrembëron vlerën e monedhës (lart) dhe normat e interesit të tregut (poshtë).

Ndërkohë, epoka e re e eksperimentimit monetar mbart tre rreziqe të mëdha. Së pari, një përshkallëzim i mëtejshëm i sanksioneve mund të shkaktojë një tronditje financiare, për shembull nëse bankat gjigande të Kinës, të cilat së bashku kanë më shumë $ 1trn dollarë të pasurive, ishin në shënjestër.

Shqetësimi i dytë është se sa më shumë të politizohet hegjemonia financiare e Amerikës, aq më pak e besueshme do të jetë në rolin e saj të gjatë si huadhënës i mjetit të fundit për tregjet financiare dhe bankat në det të hapur.

E treta është se tranzicionet në rendin monetar global janë në thelb të paparashikueshme. Disa ekonomistë besojnë se Depresioni ishte shkaktuar pjesërisht nga mungesa e një hegjemoni për të forcuar ekonominë botërore.
Zgjatja e presionit financiar të Trump do të ketë pasoja shumë larg Teheranit apo Moskës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNJa çfarë rekomandon Banka Botërore

Skemë e re pensionesh në Shqipëri?

FMN: Duhet të tregohemi të kujdesshëm!

Çfarë po ndodh me ekonominë globale

Pse qeveria nuk nxori vendim për indeksim në 1 prill

Kur do të bëhet rritja e pensioneve

Në nivelin më të ulët që nga 7 dhjetori

Bie sërish Euro, me sa këmbehet monedha europiane