MENU
klinika

Çfarë nuk dimë?

Marrëdhënia e gjatë e Indisë me Bankën Botërore

19.01.2020 - 05:00

Banka Botërore është një burim jetik i ndihmës financiare dhe teknike për vendet në zhvillim rreth botës. Misioni i saj është të luftojë varfërinë me profesionalizëm për të zgjatur rezultatet.

Ndihmon njerëzit të ndihmojnë veten e tyre dhe mjedisin e tyre duke siguruar burime, shkëmbim njohurish, ngritje të kapaciteteve dhe krijimin e partneriteteve në sektorin publik dhe privat.

Banka Botërore ka një marrëdhënie të gjatë me Indinë. Në qershor 1944, India ishte një nga 44 vendet që nënshkruan marrëveshjen përfundimtare që themeloi Bankën Botërore. Në fakti, ishte emri “Banka Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim” (IBRD) të sugjeruar nga India dhe më vonë India sugjeroi krijimin e International, Shoqata e Zhvillimit (IDA) – bashkëpunëtori i Bankës Botërore të kredisë së butë (kredi pa interes).

-Si FMN dhe Banka Botërore u krijuan në korrik 1944. Sot, dy organizata ndjekin misionet e tyre plotësuese, duke punuar me një pothuajse universale, anëtarësimi. FMN përqendrohet në stabilitetin e sistemit financiar ndërkombëtar, ndërsa Banka Botërore përqendrohet në zhvillimin afatgjatë ekonomik dhe uljen e varfërisë.
Banka Botërore drejtohet si një kooperativë. 187 vendet e saj anëtare janë të saj aksionarët. Kohët e fundit, India u bë aksionari i 7-të më i madh në Bankën Botërore.

-Grupi i Bankës Botërore përbëhet nga pesë Agjenci, secila me rolin e saj specifik:

Banka Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim (IBRD) – 1945;
Shoqata Ndërkombëtare e Zhvillimit (IDA) – 1960;
Korporata Ndërkombëtare e Financave (IFC) –1956;
Agjensia e Garantimit të Investimeve Shumëpalëshe (MIGA) – 1988;
Qendra Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Mosmarrëveshjeve të Investimeve (ICSID) – 1966.

banka boterore-konica.al

 

-Ministri i Financave i Indisë është anëtar i Bordit të Bankës Botërore Guvernatorët. Bordi përcakton udhëzimet themelore të politikave të Bankës dhe ka përfundimin përgjegjësi për vendimmarrje brenda Bankës. Prania e vazhdueshme e Indisë në Bordi, që nga koha e krijimit të Bankës Botërore, i ka mundësuar asaj të luante një rol të rëndësishëm në formulimin, zbatimin dhe monitorimin e politikave të Bankës dhe operacioni, veçanërisht nga pikëpamja e vendeve në zhvillim. India gjithashtu emëron Drejtorin e vet Ekzekutiv (ED). ED indiane është e bazuar në Bankën Botërore selia në Uashington DC. ED e Indisë përfaqëson gjithashtu Bangladeshin, Sri Lanka dhe
Butan.

-Zyra e New Delhi e Bankës Botërore, e themeluar në vitin 1957, është më e vjetra duke funksionuar vazhdimisht zyra e vendit të Bankës Botërore. India mori IBRD-në e saj të parë kredi në vitin 1949 për një shumë prej 34 milion dollarë për të zhvilluar Hekurudhat Indiane. Sot, India ka portofoli i dytë më i madh me Bankën Botërore. Kumulativisht, India ka qenë më e madhja marrësi i vetëm i ndihmës së Bankës Botërore, për rreth 600 projekte në një gamë të sektorët.

Sot, më shumë se 78 projekte me vlerë mbi 24.1 miliardë dollarë janë aktivë në Indi. Edhe kështu, Banka Botërore mbetet një lojtar i vogël në ekonominë trilionë dollarësh të Indisë dhe financat më pak se gjysma e PBB-së së vendit. Puna e Bankës në Indi është e lidhur ngushtë me axhendën e vet të zhvillimit të vendit siç artikulohet në planet e saj pesë vjeçare.

-Strategjia e vendit katër vjeçare e Bankës është zhvilluar pas takimeve me qeverinë zyrtarë dhe në konsultim me organizatat e shoqërisë civile dhe zhvillime të tjera partnerët. Aktiviteti kryesor i Bankës Botërore është të sigurojë financim dhe këshilla për të projekte të cilat zotërohen dhe mbështeten nga qeveria indiane dhe njerëzit e saj. të gjithë projektet zbatohen nga agjensitë qeveritare. Financiar Ndërkombëtar Korporata (IFC) është krahu i Bankës Botërore që financon investime të mëdha të sektorit privat.

-Si institucion i njohurive, Banka Botërore ndan njohuritë e saj lirshëm dhe haptazi. Qasja aktuale e Bankës në Politikën e Informacionit bën të gjitha informacionet (me pak përjashtime) në dispozicion në mënyrë rutinore në faqen e jashtme të Bankës.

-Banka Botërore siguron qasje falas, të lehtë për t’u përdorur dhe të hapur në dokumentet dhe raportet e saj, si dhe në 7000+ tregues të zhvillimit për mbi 200 vende nga 1960 e tutje.
Të dhënat mund të kërkohen gjithashtu duke përdorur aplikacione iPhone dhe iPad. Të dhënat mund të shndërrohen në Listat, Hartat, Fletët Excel etj.

-Mbi 98% e fëmijëve të Indisë tani kanë qasje në një shkollë fillore. Në 2002, India zbuloi programin e saj të flamurit kombëtar, Projektin e Edukimit Fillor (Sarva Shiksha Abhiyan, SSA), për të regjistruar të gjithë fëmijët e moshës 6-14 vjeç në shkollë. IDA po ndihmon financoni KLSH, një nga programet më të mëdha të arsimit fillor në botë. KLSH siguron rreth 200 milion fëmijë që jetojnë në mbi një milion vendbanime në të gjithë vendin.

-Që nga viti 2001, afro 20 milion fëmijë janë sjellë në shkollë fillore. Shumica këta fëmijë janë nxënës të gjeneratës së parë nga komunitete me privim të gjatë dhe fëmijë me nevoja të veçanta. Si rezultat, mbi 98 përqind e fëmijëve të Indisë tani kanë qasje në një shkolla fillore brenda 1 km të shtëpisë së tyre. Programi tani është duke u përqëndruar në sjelljen e këtij programi duke mbetur 8 milion fëmijë në shkollë dhe duke siguruar që të gjithë nxënësit të përfundojnë arsimi fillor (klasa 8). Po punon gjithashtu për të siguruar që arsimimi i tyre
marrja është e një cilësie të mirë.

-Vdekjet nga TB prerë shtatëfish. Me kalimin e viteve, IDA e ka ndihmuar Indinë të luftojë skemën e vjetër të tuberkulozit (TB). që nga 1997, strategjia DOTS ka rritur ndërgjegjësimin ndaj TB dhe ka përmirësuar nivelet e zbulimit dhe kurimit në mënyrë dramatike. Midis 1997 dhe 2008, më shumë se 9.5 milion njerëz që vuajnë nga TB
u diagnostikuan dhe u vendosën në trajtim, duke kursyer më shumë se 1.7 milion jetë shtesë. Në niveli kombëtar, nivelet e zbulimit të rasteve arritën në 70 përqind, duke arritur objektivat globale. Normat për ato të vendosura në trajtim u trefishuan, duke tejkaluar objektivin global prej 85%.

-Vdekjet nga sëmundja u shkurtuan shtatëfish nga 29 përqind në 4 përqind gjatë së njëjtës
periudhë. IDA gjithashtu ka kontribuar në disa risi në programin e kontrollit të TB. këto përfshijnë pionierimin e miksit publik-privat për diagnostikimin dhe trajtimin e TB-së, fillestare zgjerimi i kapacitetit laboratorik për të adresuar TB-rezistente ndaj shumë ilaçeve, dhe krijimin të një sistemi të fortë referimi ndër-mes ndërmjet TB dhe programeve HIV / AIDS.

-Programet e jetesës së mbështetur nga IDA vlerësohet se kanë mobilizuar 9.5 milion njerëz të varfër në 55,000 fshatra në katër shtete. Vetë grupet e ndihmës themeluar në bazë të këtyre programeve kanë kursyer 400 milion dollarë amerikanë, duke i mundësuar ato për të hyrë në kredi që arrin në mbi 1 miliard dollarë amerikanë nga bankat tregtare. Rural grupet e prodhuesve të organizuar nga këto projekte kanë hyrë në tregje dhe prodhime të shitura me vlerë mbi 500 milion dollarë amerikanë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”


Ja çfarë rekomandon Banka Botërore

Skemë e re pensionesh në Shqipëri?

FMN: Duhet të tregohemi të kujdesshëm!

Çfarë po ndodh me ekonominë globale

Pse qeveria nuk nxori vendim për indeksim në 1 prill

Kur do të bëhet rritja e pensioneve

Në nivelin më të ulët që nga 7 dhjetori

Bie sërish Euro, me sa këmbehet monedha europiane