MENU
klinika

Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”

14.10.2018 - 13:24

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kinës Yi Gang tha se kombi po përpiqet të zgjidhë tensionet tregtare me SHBA-në në mënyrë konstruktive dhe do të vazhdojë të bëjë përparime në industrinë e shërbimeve, veçanërisht sektorin e financave.

Rreziqet nga konflikti tregtar janë “të rëndësishme”, duke nisur që nga dëmtimi i rritjes globale dhe pasiguritë në tregjet financiare, tha Yi në një grup prej 30 seminaresh ndërkombëtare bankare të mbajtur në mbledhjet e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe takimeve vjetore të Bankës Botërore në Bali të dielën.

“Tensionet e tregtisë kanë qenë një problem, sepse krijon pasiguri, kështu që njerëzit janë të shqetësuar”, tha ai. “Para nesh ka pasiguri të jashtëzakonshme”.

Megjithëse ekonomia e Kinës po vazhdon të tregojë rritje të qëndrueshme, lufta tarifore ka dobësuar ndjenjën e investitorëve.

Yi tha në panelin e së dielës mosmarrëveshja jo vetëm që do të dëmtojë Kinën, por edhe partnerët e saj kryesorë tregtarë, dhe një zgjidhje konstruktive është më mirë se një luftë tregtare. Megjithatë, Kina po përgatitet për një konflikt që do të zgjasë, tha ai.

“Përgatitemi për më të keqen. Ju e shikoni se shumë njerëz në Kinë po përgatiten sepse duket se tensioni i tregtisë do të jetë një situatë që do të zgjasë“, tha guvernatori. “Kemi një pikëpamje shumë të sinqertë se ne duhet të kërkojmë një zgjidhje konstruktive jo vetëm për ne, por për fqinjët tanë”.

Ai tha se Kina do të “ndjekë parimet e veta ” kur të bisedojë me SHBA, duke iu përgjigjur një pyetjeje të ish-presidentit të Meksikës, Ernesto Zedillo, lidhur me atë që qeveria ka mësuar nga marrëveshja e fundit tregtare midis SHBA, Kanadasë dhe Meksikës.

Yi tha se suficiti i llogarisë korrente të Kinës po ngushtohet gjatë viteve dhe ka gjasa të bjerë nën 1 përqind të prodhimit të brendshëm bruto këtë vit.

Ai përsëriti se Kina do të vazhdojë reformat dhe do të përmirësojë më tej ekonominë e saj, duke punuar për të përmirësuar mbrojtjen e të drejtave të pronësisë intelektuale.

“Tani për tani, niveli i normës së interesit është i përshtatshëm,” tha ai. “Duke pasur parasysh se Rezerva Federale e Shteteve të Bashkuara po ecën me normën e tyre, unë do të thosha se niveli i normës së interesit në Kinë është pak a shumë i rehatshëm dhe i përshtatshëm. Ne kemi shumë mjete që mund t’i përdorim për t’u marrë me pasiguritë, “tha ai, duke cituar raportet e detyrimeve rezervë për huadhënësit, kushtet monetare dhe një kurs këmbimi fleksibël.