MENU
klinika

Editorial i The Washington Post

Po, Rusia është një vazhdim i shëmtuar i Bashkimit Sovjetik!

19.01.2020 - 16:30

Në shumë mënyra, Rusia sot nuk ngjason me Bashkimin Sovjetik, i cili mori fund 28 vjet më parë.

Ideologjia e zymtë e komunizmit thuajse është harruar.

Rusët janë të lirë të udhëtojnë, për dallim nga hebrenjtë sovjetikë.

Por Rusia mbetet shumë si Bashkimi Sovjetik në një aspekt: ​​Ajo ka ende të burgosur për bindjet e tyre dhe që i nënshtrohen ndjekjes penale për ato që thonë.

Mjafton të shikosh çështjen e Dëshmitarëve të Jehovait në Rusi.

Që kur u shpallën gabimisht një grup ekstremist në vitin 2017, ritmi i hetimeve dhe ndalimeve penale është përshpejtuar. Në vitin 2018, ka pasur 44 raste të reja dhe janë kontrolluar 281 shtëpi; në vitin 2019, 98 raste të reja dhe 480 kërkime.

Në total, 300 persona janë akuzuar, 26 janë ende në paraburgim dhe 25 janë nën arrest shtëpiak.

Më 13 dhjetor, një gjykatë në Penza dënoi një famullitar, Vladimir Alushkin për organizimin e një grupi ekstremist dhe e dënoi atë me gjashtë vjet burg dhe pesë persona të tjerë me burg dy vjet.

Në fillim të vitit të kaluar, një besimtar tjetër, Dennis Christensen, u dënua me burg gjashtë vjet në Oryol për arsye të ngjashme.

Këto janë shumë të rëndësishme, jeta po shkatërrohet nga shteti, pengohen të drejtat e garantuara në kushtetutën e Rusisë.

Memorial, grupi rus i monitorimit të të drejtave të njeriut, ka identifikuar një grup tjetër të të burgosurve politikë.

Sipas Memorial, tetë të rinjtë kishin krijuar një organizatë, në të cilën ata stërviteshin për konfrontim të mundshëm me nacionalistët radikalë në rrugë.

Të gjithë ata janë akuzuar për ngritjen ose përkatësinë e një shoqate të ndaluar terroriste dhe anarkiste, dhe disa përballen me akuza për armë, si dhe posedim të drogës dhe eksplozivëve.

Por raportet tregojnë se të gjithë të pandehurit dhe katër dëshmitarët kundër tyre ishin subjekt i torturave nga autoritetet ruse.

“Në studimin e çështjeve të tyre, ne nuk gjetëm prova se veprimet e tyre përbënin ndonjë rrezik për publikun,” deklaroi Memorial.

Alexei Navalny, kritiku i Presidentit Vladimir Putin, u burgos vitin e kaluar. Më 26 dhjetor, policia sulmoi zyrën e tij në Moskë për ngacmimet në një video-dokumentar të vitit 2017 nga Navalny dhe grupi i tij për korrupsionin në lidhje me ish-kryeministrin Dmitry Medvedev.

Navalny ka refuzuar të zhdukë videon, e cila ka marrë 32 milion shikime. Ndërkohë, një nga zëvendësit e Navalny u rekrutua me forcë në shërbimin ushtarak. Kështu shteti shtyp fjalën e lirë.

Tani Memoriali vlerëson se ka të paktën 314 të burgosur të tillë në Rusi: 250 për besimet e tyre fetare dhe 64 për arsye të tjera politike.

Kjo është një vazhdimësi e shëmtuar e Bashkimit Sovjetik.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al