MENU
klinika

Historia e Gjergjit

“Prej vitesh vuaja nga dhimbje kockash dhe dhimbje koke…”

20.01.2020 - 21:16

Gjergji ,për shumë vite vuante nga dhimbje kockash , dhimbje koke jashtëzakonisht të rënda dhe mposhtëse që përsëriten shpesh.

Ai provoi forma të ndryshme të trajtimit, duke përfshirë doza të rënda të injeksioneve kortizon gjatë shumë viteve.

“Fatkeqësisht,  vetëm më vonë zbulova se trajtimi i kortizonit është arsyeja e mundshme pse kam zhvilluar osteoporozë,” tha Gjergji.

Trajtimi afatgjatë i steroideve mund të ndikojë seriozisht në shëndetin e kockave, duke shkaktuar osteoporozë dhe rritje të rrezikut të frakturave. Rezultati për Gjergjin ishte shkatërrues. Një ditë në 2001 ose 2002, ai kollitet lehtë ndërsa hante një vakt në tryezën e kuzhinës. Menjëherë, ai ndjeu dhimbje të fortë në shpinë. Giovanni kërkoi kujdes mjekësor dhe, siç tregohet nga teste të ndryshme dhe rreze X, u zbulua se dy rruaza ishin shembur. Pas operacionit për rindërtimin e rruazave në një spital të Milanos, Gjergji duhej të vishte një korse metalike për 45 ditë.

Ishte mjaft tronditje kur, gjatë kësaj periudhe të rekuperimit, ndodhën edhe tre fraktura vertebrale.

Gjergji kujtoi, “Ky incident i dytë ishte me të vërtetë shumë i rëndë. Kur u ktheva në spital, mjekët dukeshin të befasuar. Si rezultat, u bënë më shumë teste, përfshirë testimin e palcës kockore. Ky test i fundit tregoi se gjithçka ishte “mirë”, kështu që unë iu nënshtrova një operacioni të mëtejshëm për të rindërtuar tre rruazat. Për sa i përket rikuperimit pas operacionit, nuk u këshillova të bëja asgjë në veçanti ose të bëja ndonjë lloj trajtimi. Frakturat vertebrale mund të jenë jashtëzakonisht dobësuese, dhe për shumë njerëz , frakturat në moshë pune ndikojnë në pamundësinë për të punuar. Në këtë drejtim Gjergji ishte me fat që frakturat e tij vertebrale nuk kishin ndodhur më herët: “Puna ime ishte fizikisht e rëndë pasi isha përgjegjës për një depo ku duhej të ngrinim pesha të rënda. Për fat të mirë, kur  problemet e mia shëndetësore filluan të shkaktojnë probleme në punë, unë arrita moshën e daljes në pension dhe isha në gjendje të lija punën me pension. “

Ai ishte gjithashtu me fat të gjente një institut në Milano i cili u specializua në osteoporozë. Në 2002 ai kishte takimin e tij të parë me një ekspert të njohur për osteoporozën. Gjergji për pasojë u vu në trajtimin e osteoporozës dhe u monitorua vazhdimisht përmes testeve të ndryshme, duke përfshirë skanimet DXA dhe testimin periodik të gjakut dhe urinës.

Brenda gjashtë muajve të trajtimit Gjergji vuri në dukje përmirësime të mëdha që kanë vazhduar edhe sot e kësaj dite. Në fakt, shëndeti i kockave u përmirësua deri në atë pikë sa të mund të bënte të njëjtin lloj aktiviteti siç bënte para frakturave, por padyshim që merrte masa paraprake dhe duke qenë veçanërisht i kujdesshëm kur tërheq ose ngre ndonjë gjë.

Pasi  ka pasur trajtim mjekësor për 13 vjet, tani  ka vetëm një trajtim intravenoz në vit dhe nuk ka përjetuar ndonjë vështirësi të veçantë kur bën aktivitete fizike. E vetmja gjë që ai ka vërejtur është se kur ulet për disa orë, kërkon pak kohë për tu stabilizuar. Ai gjithashtu kujdeset shumë kur përpiqet të qëndrojë nga një pozicion ulur duke thënë: “Një herë i djegur, dy herë i trembur: grupi i dytë i frakturave ndodhi sepse u ngrita nga një karrige pa u mbështetur tek duart – tani jam ekstra të kujdesshëm. “

“Sot jetoj mirë, njësoj siç bëja para se të zbuloja se kam osteoporozë. Nuk ndjek një dietë të veçantë, megjithëse më këshilluan që tani të pi dhe të ha më shumë bulmet, si qumësht dhe djathë, sepse rrallëherë konsumoja këto ushqime në të kaluarën. ”

Ai paralajmëron të rinjtë që e gjejnë veten në një situatë të ngjashme: “Kujdesuni për veten tuaj, bëhuni më mirë dhe jini të vetëdijshëm për të gjitha ilaçet që merrni sepse ato mund të kenë efekte të tmerrshme të më vonëshme.”