MENU
klinika

Ja si ndikon operacioni

Ushqyerja me gji pas lindjes cezariane…

06.01.2020 - 17:18

Një rrethanë e zakonshme është një lindje cezariane, e cila shpesh quhet seksion C, në vend të lindjes natyrale.

Nëse seksioni C është bërë pa planifikim paraprak, mund të keni duruar një lindje të gjatë dhe të vështirë. Nëse kjo ndodh, mjeku  mund të shqetësohet më shumë për pushimin dhe shërimin tuaj dhe tju inkurajojë të ushqeni me gji menjëherë pas lindjes. Ju gjithashtu mund të ndjeheni të zhgënjyer nga kjo rrjedhë  e papritur e ngjarjeve, të cilat mund të pengojnë zbutjen dhe rrjedhjen e qumështit të gjirit. Gratë që kanë planifikuar seksione C, nga ana tjetër, shpesh e dinë se çfarë të presin dhe janë plotësisht të përgatitura për të ushqyer me gji të porsalindurin.

Lajmi i mirë është se metoda e lindjes ka pak efekt në aftësinë për të ushqyer fëmijën tuaj. Qumështi i gjirit do të vijë pothuajse aq lehtë sa do të ishte nëse e dp kishit lindur në mënyrë natyrale.

ushqyerja me gji

Është veçanërisht e rëndësishme të filloni ushqyerjen me gji sa më shpejt që të jeni në gjendje dhe të vazhdoni ushqyerjen me gji të fëmijës në mënyrë të shpeshtë për të siguruar një furnizim të mirë me qumësht. Edhe nëse keni nevojë për disa orë për tu rikuperuar nga operacioni , do të jeni në gjendje të ushqeni me gji sa më shpejt që të ndjeheni mirë.

Përdorimi i ilaçeve për dhimbje

Shumica e ilaçeve që administrohen tek nënat që lindin me lindje cezariane nuk ndikojnë seriozisht në foshnjë. Ju me siguri do të merrni një anestezion rajonal, siç është një epidural, sesa anestezi e përgjithshme që dikur i bënte gratë pa ndjenja gjatë lindjes. Meqenëse anestezia rajonale futet më pak  në rrjedhën e  gjakut sesa me anestezi të përgjithshme, shkakton më pak qetësim në të porsalindurit. Disa të sapolindur kanë tendencë të jenë pak të përgjumur pas një epidurali dhe mund të kenë  më pak entuziazëm në fillim, por nuk janë demonstruar efekte negative afatgjata në zhvillimin e bebeve me kohë të plotë ose aftësinë për të ushqyer me gji. Edhe nëse ju jepet një anestezi e përgjithshme, duhet të jeni në gjendje të ushqeni me gji sa më shpejt që të zgjoheni . Kur këshilloheni për një lindje cezariane, është mirë të kujtoni mjekun obstetër dhe anesteziolog që keni ndërmend të ushqeni fëmijën me gji.

Pas një lindjeje cezariane, mjeku do t’ju japë ilaçe për dhimbje, fillimisht përmes venave  dhe më vonë në formë pilulash, për t’ju ndihmuar të përmirësoheni . Në shumicën e rasteve, pak nga ky ilaç kalon përmes qumështit të gjirit tek fëmija . Disa ilaçe dhimbjeje mund ta bëjnë përkohësisht të porsalindurin  pak të përgjumur, por përfitimet e ushqyerjes me gji e tejkalojnë shumë këtë përgjumje të mundshme. Dhimbja ndërhyn në lëshimin e oksitocinës, një hormon që ndihmon qumështin të rrjedhë shpejt, kështu që kontrolli adekuat i dhimbjes është i rëndësishëm. Nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me ilaçet e dhimbjes që ju ofrohen, flisni me mjekun ose specialistin e laktacionit.

Prerja e barkut mund të bëjë që në fillim të gjeni një pozicion të rehatshëm të ushqyerjes me gji pak me vështirësi. Ju mund të rregulloni disa nga pozicionet themelore duke u ulur në shtrat, duke përdorur një ose dy jastëk shtesë për të mbështetur fëmijën tuaj në prehër dhe për të mbrojtur prerjen.

Sigurohuni që të jeni në një pozitë të rehatshme para se të filloni të ushqeni me gji dhe mos u turpëroni kur kërkoni ndihmë. Ndërsa prerja  shërohet dhe ju jeni në gjendje të lëvizni më shpejt, infermieria do të bëhet shumë më e lehtë – por prisni të keni nevojë për pushim dhe ndihmë shtesë derisa të jeni përsëri në këmbë. Jini mirënjohës për ndihmën e familjes dhe miqve me punët e shtëpisë, në mënyrë që të përqendroheni në shërimin nga operacioni dhe ushqyerjen me gji të foshnjës tuaj.