MENU
klinika

Pesë këshilla

Aknet tek adoleshentët/ Si t’i parandalojmë?

20.12.2019 - 12:39

Është  e supozuar se gati çdo adoleshent do të merret me puçrra në një pikë. Por, edhe pse puçrrat gjatë periudhës së adoleshencës janë të zakonshme, edhe pse mund të jetë e vështirë që ta ndihmoni fëmijën tuaj gjatë kësaj periudhe. 

Para se të frikësoheni dhe të supozoni se fëmija juaj është i dënuar të kalojë vitet e adoleshencës me puçrra, dijeni këtë: Dermatologët thonë se ka shumë gjëra që mund të bëni për të ndihmuar.

Çfarë i shkakton puçrrat gjatë pubertetit?

Në të vërtetë ka shumë gjëra që ndodhin menjëherë që mund të çojnë në akne tek adoleshentët. “Fajtori më i madh për aknet janë hormonet,” thotë Joshua Zeichner, MD, një dermatologe e certifikuar me bord të bazuar në Nju Jork, thotë për Yahoo Lifestyle.

“Gjatë pubertetit, nivelet e hormoneve rriten, duke stimuluar gjëndrat e yndyrës në mbivendosje. Kjo bllokon poret, promovon inflamacionin dhe çon në plasaritje të fytyrës.”

Stresi gjithashtu luan një rol. “Studentët janë vlerësuar gjatë testimit dhe është zbuluar se kanë një rrezik më të madh për puçrra fytyre, në krahasim me herët e tjera gjatë vitit shkollor”– thotë Zeichner.

Ushqyerja është një tjetër faktor, sipas dermatologut me bazë në Kaliforni, Cynthia Bailey, MD.

“Ushqimet e larta glikemike, si buka e bardhë, skuqjet, ushqimet me sheqer dhe qumështi, veçanërisht, kanë qenë të lidhura me puçrrat”- thotë ajo.

“Hidratimi i dobët, djersitja shumë gjatë sportit dhe lëkurat më pak se optimale mund të luajnë një rol”- Gary Goldenberg, MD, asistent profesor klinik i dermatologjisë në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai në New York.

Atëherë, çfarë mund të bëni në lidhje me puçrrat?

Disa gjëra, si stresi dhe ndryshimet hormonale, janë të pashmangshme. Por faktorë të tjerë që shkaktojnë puçrra mund të ndihmohen duke marr masat e mëposhtme mjaft të thjeshta:

1.Kërkoni që fëmija juaj të përpiqet të hajë ushqime me gliceminë të ulët.

“Ushqimet e larta të glikemisë janë ato që rrisin shpejt sheqerin në gjak. Ushqimet me sheqer dhe pijet janë fajtorë të mëdhenj, por ushqimet me karbohidrate të rafinuara si patate të skuqura, makarona dhe pica mund të jenë problematike thotë ajo. Përqendrimi në ushqime që janë glicemikë me nivele të ulëta si tërshëra, thjerrëzat, perimet jo-niseshte  mund të ndihmojnë”- shpjegon Bailey.

2. Minimizimi i qumështit.

“Nëse puçrrat e fëmijës suaj janë të këqija, ia vlen të zvogëloni sasinë e qumështit që kanë apo edhe t’i provoni ato në një dietë pa qumësht”– thotë Goldenberg.

“Qumështi përmban substanca që trupi juaj i kthen në testosteron (një hormon që shkakton prodhimin e vajit dhe puçrrat)”– shpjegon Bailey.

“Qumështi gjithashtu stimulon trupin tuaj të prodhojë një kimikate të quajtur insulinë si faktori i rritjes, i cili “rrit vetë hormonet natyrale të testosteronit të trupit tuaj … duke shkaktuar më shumë prodhimin e vajit dhe ndoshta më shumë puçrra.”– thotë Goldenberg.

3. Jini të vetëdijshëm për hormonet në ushqimin e tyre.

“Unë këshilloj të zgjidhni më shumë mundësi vegjetariane dhe vetëm produkte organike të kafshëve, pasi këto mund të kenë hormone që ndikojnë në hormonet tuaja”– thotë Goldenberg.

4. Shmangni kremrat dhe vajrat e rëndë.

“Këto mund të bllokojnë poret dhe të çojnë në më shumë puçrra. Nëse adoleshenti përdor make up, ai rekomandon të përdorni përbërjen minerale ose pluhur.”– sipas Zeichner.

5. Shikoni për pastruesit specifikë.

“Pastruesit me acid salicilik dhe acid glikolik mund të ndihmojnë në luftimin e akneve dhe parandalimin e ndarjeve të ardhshme”– shpjegon Goldenberg.

“Zgjidhni pastrues të butë dhe/ ose pH të ekuilibruar që nuk do të irritojnë lëkurën”- thotë Bailey.