MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini!

A do t’ju mbrojë një maskë për fytyrën nga koronavirusi?

01.02.2020 - 10:54

Koronavirusi i frikshëm në Kinë ka rritur shumë kërkesën për maska për fytyrën në të gjithë globin.

Por, ndërsa është i detyrueshëm në Ëuhan, Kinë, nga origjina e virusit, një maskë për fytyrën ka pak përdorim, praktikisht, thonë disa ekspertë.

“Një maskë kirurgjikale mund të sigurojë një mbrojtje, por do të jetë shumë modeste,” tha Dr. Ëilliam Schaffner, një profesor i mjekësisë parandaluese në Universitetin Vanderbilt në Nashville, Tenn.

Nuk ekzistojnë studime përfundimtare që vërtetojnë se maskat parandalojnë infeksionet. Gjithashtu, maskat janë krijuar për qëllime të ndryshme, dhe vetëm disa prej tyre mbrojnë nga sëmundjet infektive.

Marrja e llojit të duhur të maskës mund të jetë thelbësore, tha një studiues.

“Disa studime, tregojnë se nëse vishen siç duhet, maska mund të mbrojë njerëzit në komunitet nga sëmundjet e frymëmarrjes, veçanërisht [ato] në kontakt të ngushtë me njerëzit e sëmurë,” tha Dr. Raina MacIntyre. Ajo është drejtuese e kërkimit të biosigurisë në Universitetin e Neë South Wales në Sidne, Australi.

Grupi i MacIntyre bëri një studim ku prindërit e një fëmije të sëmurë mbanin maskë në shtëpi. Ata që mbanin maskën në çdo kohë ishin të mbrojtur, tha ajo.

“Kur infeksioni është i përhapur, ai mund të jetë i dobishëm,” vuri në dukje ajo.

Sidoqoftë, imazhet nga Kina tregojnë se njerëzit kanë maskë në fytyrë që nuk ka gjasa të ndihmojnë, tha MacIntyre.

“Unë rekomandoj maska të disponueshme,” tha ajo. “Maskat prej rrobe të përdorura zakonisht në Kinë mund të mos jetë mbrojtëse. Ne bëmë një provë për këto, në krahasim me maska të disponueshme, dhe veshësit kishin një rrezik më të lartë të infeksionit. Kjo mund të jetë për shkak se maskat e rrobave nuk lahen rregullisht dhe mund të mbajnë lagështinë dhe bëhen të kontaminuara “.

Deri më tani koronavirusi është përhapur në 19 vende, me pesë raste të konfirmuara në Shtetet e Bashkuara. Në Kinë, afro 6,000 janë infektuar, me 132 të vdekur.

Schaffner vuri në dukje se ky koronavirus përhapet në mënyrën si bën gripi, megjithatë Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC)nuk rekomandojnë maska për fytyrën si një mënyrë për të shmangur gripin.

“Arsyeja është se CDC kërkon prova shkencore për të treguar se çdo ndërhyrje që ata rekomandojnë ka të ngjarë të ketë vlera. Rezulton se provat për përdorimin e maskave në komunitet janë të pakta në rastin më të mirë,” tha ai.

Gjithashtu, maskat kanë përdorime të ndryshme. Schaffner tha që një maskë e piktorit parandalon marrjen e bojës në gojë ose hundë, por nuk do të ndalojë një virus.

Pastaj ka maska kirurgjikale. Këto janë krijuar për të mbajtur lëngjet ose mikrobet nga mjeku nga ndotja e fushës sterile në sallën e operacionit. Por viruset ende mund të kalojnë përmes tij tek mbajtësi, tha Schaffner.

Kur mjekët po trajtojnë pacientë që kanë një sëmundje ngjitëse, ata mbajnë një lloj maskë të quajtur një frymëmarrës N95. Për shkak se kjo maskë është e mbyllur rreth gojës dhe hundës, ajo do të bllokojë një virus. Por përdorimi i tij kërkon stërvitje të veçantë, dhe e vështirëson frymëmarrjen dhe është e pakëndshme për tu veshur, tha Schaffner.

Atëherë, çfarë mund të bëni për tu mbrojtur kundër koronavirusit? Schaffner tha se masa paraprake më e mirë për t’u ndjekur është e njëjta gjë si të mbroheni nga gripi, domethënë, të shmangni të qenit rreth njerëzve që janë të sëmurë dhe të lani duart shpesh.

Dr Amesh Adalja, një zëdhënës i Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës, tha që maska kirurgjikale dhe respiratorët ofrojnë mbrojtje në mjedisin e kujdesit shëndetësor dhe ofrojnë disa mbrojtje për publikun e gjerë.

“Megjithatë, shumica e njerëzve në publikun e gjerë nuk i veshin siç duhet. Ata mbajnë  duart gjithë kohën  nën to,” tha Adalja, një studiues i lartë në Qendrën Universitare për Sigurinë Shëndetësore Johns Hopkins.

Blerja e këtyre maskave mund të ketë pasoja të paqëllimshme, duke përfshirë mungesat, pikat e kërkesës dhe rritjen e çmimeve,” tha ai.

“Në të vërtetë nuk është e nevojshme të vishni një maskë për të mbrojtur veten,” vuri në dukje Adalja.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN