MENU
klinika

Studimi i ri

Anestezia e përgjithshme rrezikon depresionit pas lindjes

12.02.2020 - 16:15

Gratë që marrin anestezi të përgjithshme gjatë një lindjeje me seksion cezarian janë në rrezik më të lartë të depresionit të rëndë pas lindjes që kërkon shtrimin në spital, si dhe dëmtime të vetë-shkaktuara dhe mendime vetëvrasëse, zbulon një studim i ri.

Studiuesit nga Universiteti Columbia analizuan më shumë se 428,000 raste lindje  të grave me anë të C-seksionit në spitalet shtetërore midis 2006 dhe 2013. Tetë përqind kishin anestezi të përgjithshme. Në përgjithësi, 1,158 gra (3%) duheshin shtruar në spital për depresion të rëndë pas lindjes. Nga ato, 60% u diagnostikuan në ripranim ,kur erdhën për vizitë në spital. Krahasuar me anestezinë lokale, anestezia e përgjithshme u shoqërua me një shans të rritur 54% të depresionit pas lindjes, dhe një rrezik 91% më të madh të mendimeve të vetëvrasjes ose dëmtimit të vetë-shkaktuar. Studimi gjeti vetëm një vëzhgim sesa një lidhje shkak-pasojë.

“Anestezia e përgjithshme për lindjen cezariane mund të rrisë rrezikun e depresionit pas lindjes sepse vonon shërimin e nënës në ndërveprimin e lëkurës me lëkurën e foshnjës dhe ushqyerjen me gji, dhe shpesh rezulton në dhimbje akute dhe të vazhdueshme pas lindjes”, thotë autori i parë i studimit Dr. Jean Guglielminotti tha në një njoftim universitar.

“Këto situata shoqërohen shpesh me pakënaqësinë e një nëne të re me anestezinë në përgjithësi, dhe mund të çojnë në rezultate negative të shëndetit mendor,” shtoi ai. Guglielminotti është një asistent profesor i anesteziologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik Mailman të Columbia në Neë York City. Anestezia e përgjithshme mund të shpejtojë lindjen në raste urgjente, por ai tha se nuk ka prova që përmirëson rezultatet për foshnjën dhe ka dëshmi në rritje që mund të ketë pasoja të rënda për nënat.

“Gjetjet tona nënvizojnë nevojën për të shmangur përdorimin e anestezisë së përgjithshme për lindje cezariane sa herë që të jetë e mundur, dhe të sigurojmë mirëqenien e shëndetit mendor, këshillimin dhe shërbime të tjera përcjellëse për pacientët obstetër të ekspozuar ndaj anestezisë së përgjithshme”, tha bashkëautori i studimit Dr. Guohua Li, profesor i epidemiologjisë dhe anesteziologjisë. Depresioni pas lindjes është rritur shtatëfish gjatë 15 viteve të fundit. Tani prek 1 në 7 nëna të reja, thanë studiuesit.

Studimi u botua kohët e fundit në internet në revistën Anesthesia dhe Analgesia.